Langer cel voor zwager Spaanse koning

Het zit Iñaki Urdangarin niet mee. De zwager van Spaanse koning Felipe dreigt nóg langer de cel in te gaan...

Lees ook

Het zit Iñaki Urdangarin niet mee. De zwager van Spaanse koning Felipe dreigt nóg langer de cel in te gaan: 14 jaar en 6 maanden maar liefst.

Iñaki is getrouwd met prinses Cristina, de zus van koning Felipe. Hij werd in februari veroordeeld tot zes jaar en drie maanden celstraf wegens onder meer belastingontduiking en witwassen, maar ging tegen de uitspraak in beroep.

Hoe zat het ook alweer?

© BSR Agency

De 49-jarige Urdangarín, een vroegere Olympische handballer, kreeg tussen 2003 en 2006 als schoonzoon van de toenmalige koning Juan Carlos voor 6,2 miljoen euro aan opdrachten van regionale overheden uit Valencia en Mallorca voor werk dat hij niet of nauwelijks had verricht. Hoewel dat geld werd uitbetaald aan een instituut zonder winstoogmerk, verdween 4,5 miljoen euro in de eigen zakken van Urdangarín en zijn compagnon Diego Torres, die tot 8 jaar werd veroordeeld. Iñaki leefde er leuk van. 

Geen straf, wel boete

© BSR Agency

Cristina werd verdacht van medeplichtigheid aan het schandaal, maar werd vrijgesproken. “Ze heeft er een bitterzoet gevoel over,” aldus de advocaat van de prinses. “Ze is blij met haar eigen vrijspraak, maar vindt het onterecht dat haar man is veroordeeld. Cristina is overtuigd van zijn onschuld.” De prinses moest wel een boete van 265.000 euro betalen omdat ze profijt heeft gehad van het gefraudeerde geld.

Vrije voeten

© BSR Agency

Het hoger beroep van Iñaki heeft een onverwachte wending gekregen nu het Openbaar Ministerie de strafeis heeft verhoogd naar veertien jaar en zes maanden cel, wat dichter bij de oorspronkelijke eis van 19 jaar en 6 maanden komt. Urdangarin is intussen nog op vrije voeten en moet zich één keer per maand melden bij de autoriteiten in Zwitserland. Daar is Cristina al in het voorstadium van de fraudezaak gaan wonen met hun vier kinderen. 

Grote gevolgen

© BSR Agency

De kwestie heeft al grote gevolgen gehad voor prinses Cristina en haar man. Zo zijn er familieleden die alle contacten hebben verbroken en nam koning Felipe hen de titel hertogin en hertog van Palma af. Ook mogen ze al zes jaar lang niet deelnemen aan activiteiten van het Koninklijk Huis. Privé zijn de contacten warmer: zo gaan de Urdangarin-kinderen ook deze zomer weer op zeilvakantie met oma Sofia, de moeder van Felipe en Cristina. Maar er is geen sprake van dat broer en zus gezellig samen voor kiekjes zullen poseren, zoals hier in 2009. Het Koninklijk Huis houdt in deze kwestie zorgvuldig afstand van de Koninklijke Familie.

Lees ook: 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook