Staatsbezoek: wat hebben de Oranjes met Italië?

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van 20 tot en met 23 juni op staatsbezoek in Italië, op uitn...

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van 20 tot en met 23 juni op staatsbezoek in Italië, op uitnodiging van president Sergio Mattarella.

Officieel dient het bezoek uiteraard nobele doelen zoals de ‘Nederlands-Italiaanse relatie die is gebaseerd op een gezamenlijk verleden en sterke onderlinge verbondenheid’. Maar aangezien minister Ploumen tegelijk een economische missie leidt, kan er gerust vanuit worden gegaan dat koning Handel en koningin Economie ook op dat vlak het een en ander zullen promoten voor volk en vaderland.

Porto Ercole

© ANP

Dat de Oranjes een unieke band hebben met Italië is zwak uitgedrukt. Prins Bernhard liet in 1959 zijn vakantievilla l ‘Elefante Felice, beter bekend als De Gelukkige Olifant, bouwen in Porto Ercole. Zowel de dochters van Juliana en Bernhard als vele kleinkinderen brachten er de zomervakanties door. We gaan ervan uit dat er kuise sapjes in de glazen zitten, al lijkt Juliana ons hier wel toe aan een Long Island Ice Tea. 

© ANP

In 1963 lieten ze zich – hoe leuk is Beatrix niet met die haarband? – fotograferen bij de eethoek…

© ANP

… en in de salon, waar de asbakken niet ontbraken. De inrichting van de villa was… zullen we het beleefd op ‘eclectisch’ houden? 

© ANP

Beatrix en Claus met hun zoontjes Constantijn, Willem-Alexander en Friso én de harige kinderen in 1970.

© ANP

Fotomoment 1979: je ziet dat de prinsen even enthousiast over deze traditie zijn als hun moeder ooit was. De frisse tegenzin is blijkbaar erfelijk overdraagbaar.

© ANP

Hier zie je prins Friso in 1984 zeilen voor de kust bij De Gelukkige Olifant. Dat het zeil de kleuren van de Nederlandse vlag heeft is grappig, als je weet dat de Oranjes er het liefst onopgemerkt bleven.

© ANP

Zelfde vakantie in 1984, prins Constantijn vaart hier zijn moeder rond en kijkt daar buitengewoon stoer bij. Koningin Beatrix zal er vast ook in badpak hebben rondgelopen, maar nam in het bijzijn van lenzen geen enkel risico met de koninklijke waardigheid.

Tavarnelle

© ANP

Omdat opa en oma het niet erg vonden wat meer zomerse rust te hebben – de kleinkinderschare werd wel érg groot – en de afzonderlijke gezinnen van de Oranjes meer behoefte kregen aan onderlinge privacy kocht prinses Beatrix in 1975 haar eigen vakantiehuis in het Italiaanse Tavarnelle. Ze noemde het Rocco dei Draconi, een knipoog naar Drakensteyn in het Italiaans. Het oude huis van de familie Vicini (Chianti-wijngaarden) werd gerenoveerd en er werd een zwembad en tennisbaan aangelegd. Met Claus, Willem-Alexander, Friso en Constantijn vierden ze er vanaf 1976 vakantie. Deze foto van Willem-Alexander en Friso is uit 1980.

© ANP

Italië was ook de locatie waar ene Máxima Zorreguieta in de zomer van 1999 voor het eerst kennismaakte met haar schoonfamilie. Ze had toen zo’n drie maanden verkering met Willem-Alexander, Beatrix was brandend benieuwd naar het meisje waar haar oudste zoon zo vol van was. Volgens biografie ‘De Argentijnse jaren’ bereidde Máxima zich op de vakantie voor alsof het haar zwaarste sollicitatiegesprek ooit was en had stress over welke kleren ze moest meenemen. Willem-Alexander maakte het er niet beter op door te zeggen: ‘Joh, een badpak meenemen is eigenlijk het belangrijkste.’ Want ieder meisje ontmoet haar aanstaande schoonouders graag in badpak, not.  

© ANP

Het ‘sollicitatiegesprek’ viel overigens mee. Willem-Alexander schijnt zich in Rocco dei Draconi te hebben teruggetrokken om te gamen en liet zijn vriendin schaamteloos over aan zijn moeder voor een ‘vriendelijk, maar pittig’ één-op-één gesprek. Waarbij Beatrix er vooral achter probeerde te komen of Máxima gevoelig was voor regels en protocollen. Claus was praktischer: die raadde haar vooral aan zo snel mogelijk Nederlands te leren. Daarna bracht het stel met Beatrix en Claus nog een paar dagen door op de Jumbo V, het jacht van prins Bernhard en Juliana. Die je hier in 1995 vanaf het jacht te water ziet gaan in een kek badpak met de royal badmuts op.

© ANP

Later waren Willem-Alexander en Máxima met hun dochters vaak te gast bij Beatrix in Tavarnelle, waar in 2004 het zomerse fotomoment werd gehouden. Alles is leuk aan deze foto: prinses Amalia vertikt het om in de camera te kijken. Beatrix’ border terriër begrijpt niet waarom híj niet gewoon bij zijn moeder op schoot mag. Willem-Alexander helpt zijn harige broer aan een beetje aandacht. Maxima stikt van het lachen en Beatrix bezit een olijke gele opblaasbare octopus om met ringen naar te gooien. Een Gele Opblaasbare Octopus. Te leuk.  

© ANP

Ook in 2011 werd het zomerse fotomoment op Rocco dei Draconi gehouden. Hier staat oma Beatrix met haar eigen camera stand-by om ook even een kiekje te schieten. Kortom, genoeg goede herinneringen aan Italië om morgen op een relaxte manier aan het staatsbezoek te beginnen.  

Druk programma

© ANP

Het bezoek begint morgen met een ontvangst in Rome. Het gezelschap reist woensdag naar het zuiden waar ze Palermo aandoen, om ’s avonds terug te keren naar Rome voor de contraprestatie: een concert van Janine Jansen in het Palazzo Colonna. Het is niet de eerste keer dat het koningspaar Italië professioneel aandoet, op de foto zie je ze tijdens het kennismakingsbezoek in 2014, met premier Enrico Letta, tijdens een duizelingwekkend spontaan fotomoment.   

© Vaticaan

Donderdag gaan Willem-Alexander en Máxima eerst naar paus Franciscus, die ze vorig jaar al eens ontmoetten bij een privé-audiëntie in het gezelschap van hun dochters, allen in zedig zwart alsof ze rechtstreeks van de nonnenschool komen. Vervolgens gaan de koning en koningin door naar Milaan. Vrijdag staat in het teken van Dutch Design dat erg populair is in Italië. Het koningspaar spreekt er met bekende Nederlandse ontwerpers als Piet Hein Eek en aanstormende toppers als Floris Wubben.

Lees ook:

Openingsbeeld © Andreas Rentz / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook