Even bijpraten: de week van Máxima

Vietnam, jetlag, met een slab naar de opera, lichtgevende planten en een kudde stoere mannen die probeerden niet waarder...

Lees ook

Vietnam, jetlag, met een slab naar de opera, lichtgevende planten en een kudde stoere mannen die probeerden niet waarderend te fluiten – Hare Majesteit had een veelzijdig programma deze week.

Laten we er een dagje bijsmokkelen en beginnen met haar laatste dag in Vietnam, waar ze was als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Er werd druk gediscussieerd, vertaald en gepleit in Natan. En daarna was het hóp terug naar Nederland om de kinderen te knuffelen en iets aan de jetlag te doen. 

Roze slab

© ANP

Het zal wel door het tijdverschil komen dat ze voor de opening van het Holland Festival er niet helemaal met haar hoofd bij was. En uitrukte in een colourblock Roksanda jumpsuit met een stijve roze slab en een open rug die nog het meest op een buitengewoon fashionable overall leek. We noemen het maar gewoon een avant garde momentje, in stijl met de culturele hoogmis waar ze haar opwachting maakte.   

Groene stroom

© ANP

Koningin Máxima bracht later in de week in een – gaap –  Natan een werkbezoek aan Plant-e in Wageningen. Deze duurzame startup ontwikkelt producten waarmee elektriciteit opgewekt kan worden uit planten. Milieubewust, trendy, duurzaam – je ziet haar hier bij wijze van spreken uitrekenen hoeveel anthuriums er nodig zijn om straks Paleis Huis ten Bosch zo een beetje leuk te verlichten. 

‘Kóóóning!’

© ANP

Daar kon ze ’s avonds over praten met koning Willem-Alexander die ook aardig wat kilometers maakte. Hier wordt hij uitgezwaaid door kinderen na afloop van een bezoek aan het gerenoveerde buurthuis Het Behouden Huis in Oudkarspel. Met steun uit de gemeenschap is het gebouw opgeknapt en ingericht als onderkomen voor verenigingen uit de buurt. Klein, maar fijn initiatief, daar houdt de koning van. 

Stoere sjans 

© ANP

Hare Majesteit had intussen ook nog hilarisch veel sjans bij haar werkbezoek aan Tobroco Machines in Oisterwijk. De fabrikant van machines-op-maat voor onder andere landbouw, wegenbouw en terreinonderhoud was winnaar van de Koning Willem I Prijs 2016 in de categorie midden- en kleinbedrijf. Koningin Máxima, hier in een oude bekende Natan, is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. De stichting heeft als doel de nationale economie nieuwe impulsen te geven en het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten – helemaal in haar straatje dus. En bewonderende blikken, díe kan ze hebben.

Ook royally brekend deze week:

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook