Zien: privéfoto van Kate, William en de kinderen

Het kan niet op met de mediamomentjes van prins William. Hij is het covermodel van het julinummer van GQ en praat over z...

Lees ook

Het kan niet op met de mediamomentjes van prins William. Hij is het covermodel van het julinummer van GQ en praat over zijn gezin, zijn werk en zijn Heads Together campagne. 

Met als kop ‘A Prince in his Prime’ is de toon meteen leuk gezet. In het gesprek met Alastair Campbell gaat William ook in op het ongeluk dat zijn moeder bijna twintig jaar geleden het leven kostte. Het is duidelijk dat hij haar nog altijd intens mist en zegt dat hij nu pas echt over haar dood kan praten en vertelt over de ‘verdrietige en buitengewone week’ na haar dood en de enorme impact die dat op zijn broer Harry en hemzelf had.

© GQ / The Royal Family

“Ik had graag haar advies gehad,” zegt William over zijn moeder. “Ik had het heerlijk gevonden als ze Catherine had kunnen leren kennen en de kinderen had kunnen zien opgroeien. Het maakt me triest dat ze dat niet kan, dat ze haar nooit zullen kennen.”

Ik wil niet dat George opgroeit binnen paleismuren

“Ik zou mijn werk niet kunnen doen zonder de stabiliteit van mijn gezin,” zegt prins William. “Thuis rust hebben is erg belangrijk voor me. Ik wil mijn kinderen laten opgroeien in een gelukkige, stabiele, veilige wereld, dat is zó belangrijk voor ons als ouders. Ik wil dat George groot wordt in een echte, levende omgeving. Ik wil niet dat hij opgroeit binnen paleismuren, hij moet de wereld in. De media zullen dat moeilijk maken, maar ik zal er voor vechten om hem een normaal leven te geven.”

© GQ / The Royal Family

Hij lijkt het verlies van prinses Diana inmiddels wel een plek te hebben kunnen geven: “Ik kan er inmiddels opener en eerlijker over praten. En ik kan me haar betere herinneren en beter in het openbaar over haar praten. Het heeft me bijna 20 jaar gekost om zover te komen. Ik vind het echter nog steeds moeilijk omdat het verdriet destijds zo rauw was. En ook omdat het niet zoals de rouw van de meeste mensen is: iedereen kent het verhaal, iedereen kent haar. Het is anders dan voor andere mensen die een dierbare verliezen, die kunnen kiezen of ze het voor zichzelf willen houden of willen delen.”

© GQ / The Royal Family

Daarnaast gaat de prins in op de Heads Together campagne voor meer begrip voor geestelijke gezondheid, waar hijzelf, zijn vrouw Kate en zijn broer prins Harry het gezicht van zijn. “Het taboe doorbreken is ons voornaamste doel,” zegt William in GQ. “We kunnen niets bereiken tot we dat voor elkaar hebben. Mensen kunnen geen hulp vinden tot ze zich minder beschaamd voelen, dus we moeten het taboe, het stigma aanpakken. For goodness sake, het is de 21ste eeuw.”

Lees ook:

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook