Sprookjeshuwelijk voor Pippa en James!

De kersenbloesem bloeide indoor, er was haggis en de bruid straalde:  hier lees je alles over de 'simple country we...

Lees ook

De kersenbloesem bloeide indoor, er was haggis en de bruid straalde:  hier lees je alles over de ‘simple country wedding’ à 300.000 euro van Pippa Middleton en James Matthews.

Hoewel het een besloten huwelijk tussen twee burgers betrof, had de bruiloft toch een royal tintje. Aanwezig waren natuurlijk Pippa’s zus Kate en haar man prins William. En hun kinderen prins George en prinses Charlotte hadden een rol tijdens de ceremonie als bruidsjonker en bloemenmeisje. Tel daarbij op dat ook prins Harry aanwezig was en Pippa kan de rest van haar leven zeggen dat er twee aanstaande koningen en twee eerste royal reserves op haar bruiloft waren.

© ANP

Pippa werd vooral bekend door haar rol als bruidsmeisje bij het huwelijk van Kate en William in 2011. Om haar zus haar momentje als stralend middelpunt te gunnen, had de hertogin van Cambridge besloten geen actieve rol te spelen tijdens de bruiloft.

© ANP

Beeldig gekleed in voorjaarsachtig perzik waakte ze vooral over George en Charlotte, en de andere kinderen, voor wie het best een spannende dag was. Voor Kate ook: ze had een glimneus van de warmte en de stress om de kinderen goedgemutst en vooral een beetje stil te houden. Hoe Mary Poppins is dit gebaar? 

© ANP

Belangstelling alom ook voor de aanwezigheid van Harry’s vriendin Meghan Markle, die een paar dagen geleden al in Engeland arriveerde om niet met jetlag op het huwelijk te verschijnen. Meghan bleef overigens tactvol weg bij de kerkdienst om Pippa de ster van de dag te laten zijn. Harry arriveerde met William bij de kerk en pikte Meghan later op, voor de receptie.

© ANP

Onder de gasten verder Roger Federer en zijn vrouw Mirka. (Huh? We hadden geen idee dat die zo close waren met de Middletons!)

© ANP

Ook aanwezig was Donna Air (links), de vriendin van Pippa en Kates broer James Middleton. 

© ANP

En ondanks de vermeende frosty contacten tussen de Yorkies en de Middletons was ook prinses Eugenie van York uitgerukt, met haar vriend Jack Brooksbank.

© ANP

De bruid droeg een japon van Giles Deacon. Vader Michael keek als vader-van-de-bruid vooral trots en een beetje vermoeid, met de blik van een man die hoopte dat het allemaal goed zou gaan en hij snel zijn tuin en rust weer terug zou hebben.

© Getty Images

Moeder van de bruid Carole Middleton droeg roze en liep met zoon James naar de kerk. 

© ANP

De dag begon vrij vroeg, met het kerkelijk huwelijk om 11.00 uur, een beetje getimed op het humeur en energievermogen van George en Charlotte. De kleine prins laat hier zien dat hij het koninklijk wuiven al helemaal onder de knie heeft.

© Getty Images

Nanny Maria stond in volledig Norland-ornaat stand-by voor eventuele aanvallen van peuterpuberteit dan wel dreumesdrift. 

© Getty Images

Dat was niet echt nodig, de kinderen waren vooral adorable.

Caption

Dominee Nick Wynne-Jones leidde de dienst, Pippa’s broer James droeg ondanks zijn dyslexie een stukje voor, net zoals hij dat bij Kate deed. Hier hugt hij zich nog even moed in, met vriendin Donna Air. 

© ANP

De kerk was versierd met witte calla’s, lelietjes van dalen en grasklokjes, Pippa boekte dezelfde bloemist als Kate: Green Parlour. Ook Pippa’s wedding planner Fait Accompli is favoriet bij de royals, omdat ze er een schier militair schema op nahouden, waarbij alles van minuut tot minuut is geregeld. Hier Kate met blosjes van de spanning en Charlotte die later nog eens smakelijk aan haar mandje likte, want je bent een peuter of je bent het niet. 

© ANP

Kate mocht dan geen officieel bruidsmeisje zijn, ze deed er alles aan om haar zusje zo veel mogelijk te helpen en schikte hoogstpersoonlijk de sluier even net wat mooier.

© ANP

Na de dienst poseerde het stralende pasgetrouwde stel gul voor de fotografen.

© ANP

James en Pippa reden met een open Jaguar weg. De rest van het gezelschap ging per Range Rover vloot naar Englefield House waar vanaf 13.00 uur een receptie werd gehouden.

© Getty Images

Daarna verkaste iedereen naar het landhuis van de Middletons waar in de tuin een enorme orangerie was opgebouwd voor het bruidsfeest waar in totaal zo’n 300 gasten aan meededen. In de orangerie bloeiden grote kersenbloesembomen (Kate had esdoorns in Westminster Abbey), de bruidstaart telde vijf lagen en was van Rosalind en Yasmine Miller, die ook leveren aan The Ritz, Blenheim Palace en Harrods.  

© Getty Images

Niet helemaal duidelijk is hoe de daggasten een deel van de middag hebben stukgeslagen, want tussen 15.00 uur en 19.00 zat er een gat in het programma. Pippa, James, Kate, William en Harry (en vermoedelijk ook Meghan) trokken zich terug in het huis van de Middletons, maar James’ ouders moesten bijvoorbeeld iets in de buurt huren. Verder werd van de gasten verwacht dat ze zich omkleedden in avondkleding, dus dat was nog wel even een dingetje, al hadden de meeste gasten in de buurt hotels en B&B’s geboekt voor deze rustpauze.

© Getty Images

Voor het diner ’s avonds was gedekt met zilveren bestek, prachtig porselein, Waterford kristal en gesteven tafellinnen van damast. Thema van het diner was Schotland: de familie van de bruidegom heeft er een landgoed en James is dol op all things Scottish, dus er gingen haggis-hapjes rond en er klonk een doedelzak. Na het diner kon het feest losbarsten, dat werd georganiseerd door Starlight Design die ook de Diamond Jubilee festiviteiten van de Queen regelde. Voor wie even op adem wilde komen, was er naast de orangerie een verhoogd terras gebouwd met een martinibar en banken. Geheel in de stijl van de bruiloft van Pippa’s grote zus was er zelfs een flypast, al bestond die in dit geval uit slechts één enkele Spitfire. Mocht er van de avondfestiviteiten nog beeld van vrij worden gegeven, dan volgt een update. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook