Tiara time! Oranjes schitteren in Oslo

Baljurken, tiara's, ruisende rokken – alles is uit de kast en de schatkamer getrokken om de verjaardagen van konin...

Lees ook

Baljurken, tiara’s, ruisende rokken – alles is uit de kast en de schatkamer getrokken om de verjaardagen van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen (ze worden dit jaar allebei 80 jaar) in stijl te vieren.

De Oranjes zijn met een kloeke delegatie noordwaarts getrokken. Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima is ook prinses Beatrix aanwezig. De Nederlandse royal eredivisie is verder bijna compleet met prins Constantijn en prinses Mabel (Laurentien, we miss you!). De balkonscènes hadden overduidelijk een thema, waarover hieronder meer.   

© PPE Agency

Máxima recyclede de Taminiau van Prinsjesdag 2015 en droeg er de tiara met diamanten en saffieren bij die ze ook tijdens de inhuldiging op had. Links gravin Sophie van Wessex naast koningin Silvia van Zweden en koning Carl Gustaf, die zo te zien nog een beetje warm moest draaien voor de festiviteiten. De oudere dame rechts vooraan is prinses Astrid van Noorwegen, de oudere zus van jarige koning Harald V. 

© Robin Utrecht / ANP

Prinses Beatrix had haar favoriete Württemberg-tiara in de Elnett gezet. En prinses Mabel was weer een Ode aan de Strik, in een japon van Viktor & Rolf. In haar haar de parelknoop tiara.

Zo glam! 

© PPE Agency

Zó leuk dat prinses Mabel erbij was, ze staat hier naast haar zwager prins Constantijn te genieten van het publiek en de muziek op het voorplein van het paleis.  

Zweden

© PPE Agency

Onder de andere aanwezigen uiteraard de Zweedse buren. Zwangere prinses Sofia (3e van links) lijkt hier naar een WC-te verlangen, maar heeft wel de Six Buttons tiara gescoord, het eerste serieuze stuk van de Zweedse royal collectie dat ze ooit heeft gedragen. Kroonprinses Victoria (2e van rechts) heeft even een… meditatief momentje. 

België

© PPE Agency

Ook van de partij waren koningin Mathilde en koning Philip van België, hier in het gezelschap van de Luxemburgse collega’s, groothertog Henri (óók al een meditatief momentje) en zijn vrouw Maria Teresa, die ging voor de Galaprijs van Dom Bontje. Naast M.T. prins Albert van Monaco die Charlene niet mee had weten te krijgen, op de achtergrond kroonprinses Stéphanie van Luxemburg. In dit ensemble wint Mathilde de Award voor Utterly Royal, hands down

Denemarken

© PPE Agency

Serieus, you gotta love koningin Margrethe van Denemarken die nu ook al internationaal vanaf een stoel wuift, al maken we ons wel enige zorgen over haar rug (heup?), dat dit blijkbaar nodig is. Bij de Denen ook het Griekse contingent royals: ze zijn nauw verwant. Staand van links naar rechts kroonprins Frederik van Denemarken en zijn vrouw Mary, prins Nikolaos van Griekenland met zijn vrouw prinses Tatiana, koningin Anne-Marie van Griekenland (de zus van Margrethe), kroonprins Pavlos van Griekenland en zijn vrouw prinses Marie-Chantal. De tiaradrager rechts moeten we nog even identificeren – wordt vervolgd.

Feest?

© PPE Agency

Bij de feestvarkens zelf moest de stemming er duidelijk nog even inkomen. Koningin Sonja deed mee aan de avondtrend met een meditatief momentje, koning Harald kijkt wat geconstipeerd. We love het nurkse (pre)puberhoekje links, waar Leah (helemaal links) de Whatever Award wint. Maar Emma krijgt bonuspunten voor het zich naar voren wrikken voor een plekje in het midden (dat meisje komt er wel, ook zonder titel). Kroonprinses Mette-Marit koos voor de kleuren van de Noorse vlag, prinses Martha Louise (rechts) heeft vast iets beeldig onder die zwarte lap. #gemistekans.  

Royal processie

Hier zie je de royals binnenkomen voor het galadiner. Maxima zien we op -1.54, iets daarvoor loopt Willem-Alexander met Maria Teresa van Luxemburg, die net tot zijn schouder komt, mét tiara (de man is een reus). 

Lees ook:  

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook