Liveblog: Koningsdag 2017 in Tilburg

Koning Willem-Alexander (50) vierde met zijn familie zijn verjaardag in Tilburg. De Oranjes brachten een 2 uur durend be...

Lees ook

Koning Willem-Alexander (50) vierde met zijn familie zijn verjaardag in Tilburg. De Oranjes brachten een 2 uur durend bezoek aan de stad. Hier vind je een overzicht van wat ze daar allemaal hebben gedaan.

Goed om te weten: 

  • De koning is écht jarig vandaag en vierde dat in een stad met 77 koren (‘Lang zal hij leven…’)
  • Ook dit jaar waren kroonprinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane er weer bij (en wat zijn ze leuk!)
  • Van het Koninklijk Huis waren prins Constantijn en prinses Laurentien van de partij, scroll voor foto’s van hen even naar beneden.
  • Vanuit de Koninklijke Familie was er een grote Van Vollenhoven-delegatie, met prins Maurits, prins Bernard, prinses Annette, prins Pieter-Christiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée. Foto’s van hen vind je eveneens aan het einde van deze post. Have fun!  

13.30 Zwaai-bye!

© ANP

Het zit erop: het koninklijk gezelschap gaat terug naar huis. En wat we hebben begrepen uit een kort interview met de koning gaan daar de hakken uit om ‘en petit comité’ zijn verjaardag verder te vieren.

© ANP

“Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, heel hartelijk bedankt. Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen.” Met deze woorden nam koning Willem-Alexander op zijn vijftigste verjaardag afscheid van Tilburg.

13.16 Beauty! 

© PPE Agency

‘Met zijn a-ha-llen!’

 

13.11 ‘Vooral doorgaan’

 

13.12 Pfff…

 

13.05 Lief! 

© ANP

Wat hebben we inmiddels gehad? Het groene hart van Brabant, de geschiedenis van Tilburg, piano’s, doedelzakken en er zijn al duizelingwekkend veel handjes geschud, #GoAmalia! 

 

© Koninklijk Huis

12:59 Wij ook! 

© ANP

Prinses Alexia is not amused. En terecht.

12.52 Vooruit

 

12.49 Wel ja!

 

12:48 Wildbreien?

 

12.20 Tsja…

12.15: Pfff 

© ANP

In vergelijking met het Willem-Alexander interview van gisteren, waarin we een moderne, vlotte koning zagen, is het Koningsdagprogramma best een beetje oubollig, toch? Arme Oranjes.

12.00 ‘No way’

© ANP

Bij de Hall of Fame was een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteerden: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, streetdancers, noem maar op. Een DJ mocht hier natuurlijk niet ontbreken, met een remix van – daar zul je ‘m weer hebben – de Tune van Tilburg. De prinsessen werden aan alle kanten aangemoedigd om mee te doen en straalden een collectief ‘no way!’ uit, Amalia voorop. That’s our girl!

11.58 Participatie

© ANP

En op hoge hakken in een iets te kleine maat, hè? 

© Koninklijk Huis

11.55 ‘Wat doen we hier?’

© ANP

En er zijn soms momenten dat we denken: ‘Gun die kinderen een goede stylist…’

11.45 Hollands Glorie

© ANP

11.35 Máxima

© ANP

In de Spoorzone ontmoette het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Máxima drukte vele handjes, maar had qua hoed wel wat opzichtigers op mogen zetten.

 

Het gezelschap bezocht het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad, en alle soorten onderwijs komen hier samen: Basisschool-leerlingen, PABO-studenten, VMBO-ers en universitair studenten bouwden samen een grote machine. 

 

11.27: poseren

© NOS

Op het Burgemeester Stekelenburgplein werd het koninklijk gezelschap muzikaal ontvangen. Hier stonden leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zongen de ‘Tune van Tilburg’. Dit lied werd gelardeerd met een dans, uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

 Daarna stond in wereld 3 het carnaval der culturen centraal: Deze wereld liet de verschillende gezichten van de stad zien. Van roze maandag tot carnaval. Aan de Burgemeester Brokxlaan was veel ruimte voor publiek. Daarachter stonden carnavalswagens opgesteld. Er was een ‘pink zone’ en de Tune van Tilburg was weer te horen, gespeeld door een slagwerkgroep. Enige meligheid was de koninklijke familie intussen niet vreemd.

 In wereld 4 stonden stonden muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats was een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals. Deni Ypenga stond hier op het podium toen de koninklijke familie langskwam. Zij is één van de talenten van het project ‘wie wil jij zijn’. Dit project biedt jongeren die op het randje van criminaliteit stonden een nieuwe richting in hun leven door middel van muziek. De koning probeerde intussen zijn dochters een beetje bij elkaar te houden, want die dwarrelden al snel uit in de richting van allerlei microfoons, #MediageniekeDames!

11.05 Hallo Tilburg!

© ANP

 

© ANP

 

10.30: royal trein 

© Koninklijk Huis / Instagram

De koninklijke familie reisde per trein – zó lekker gewoon gebleven –  van Den Haag naar het station van Tilburg. Een van de gebreide dweilen Natan capes van de inhuldiging mocht ook mee: Ariane heeft ‘m hier aan. Amalia pakte het hipper aan en draagt een vrolijke gele mantel van Zara (met dank aan Josine van Modekoningin Máxima) over haar zwarte Natan. Máxima’s cape met kleurverloop en de jurk eronder is couture van Jan Taminiau en een knipoog naar Brabant. De ontwerper is geboren en getogen in Goirle en dat ligt pal ten zuiden van Tilburg. De combinatie is vanaf morgen te zien in het Textielmuseum.

© ANP

Prinses Laurentien draagt een jack van Michael Kors over haar Missoni, een favoriet label van haar. Hier zie je de jurk nog wat beter:

© ANP

 

© ANP

Selfietime! 

© ANP

Annette: big hair! 

© ANP

 

© ANP

 

Anita: zonnig

© ANP

Anita draagt Oso Couture en oorhangers die ons een uitdaging voor de lellen lijken, #zwaartekracht.

Permantan?

© ANP

Heeft prinses Marilène zich in de zelfbruiner gedompeld?   

 

Google! 

© Google

Zelfs Google is helemaal in Oranjestemming: de verjaardag van koning Willem-Alexander is vandaag de opening. 

Laatste nieuws

Zie ook