W.A. wordt 50: Zijne Majesteit als veertiger

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we voor het laatst terug op alles wat hi...

Lees ook

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we voor het laatst terug op alles wat hij sinds 1967 heeft gedaan, met zijn mooiste foto’s.

Vandaag zie je zijn leven als forty-something royal. En die jaren waren veelbewogen: hij kreeg een derde dochter, verloor zijn broer en zag kans in een paar jaar tijd een buitengewoon populaire koning te worden. En op dat laatste proosten we graag: van harte, Majesteit!

2007: happy family

© ANP

Prinses Ariane maakt in 2007 de ‘Triple A’ status van de kroonprins compleet. Hij omschrijft zichzelf als ‘een trotse haan in een kippenhok’.   

© ANP

Intussen gaan de buitenlandse bezoeken door. Hier ontmoet prins Willem-Alexander heilige Gyelse Jigme Tenzin Wangpo. Ook bekend als de zevende reïncarnatie van Gyelse Jigme Tenzin Wangpo. Willem-Alexander en Máxima waren in 2007 in Bhutan op uitnodiging van koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. 

2008: tribunetijger

© ANP

Het lidmaatschap van het IOC maakt aanwezigheid van Willem-Alexander bij de Olympische Spelen in Peking een must. Heel erg lijkt de sportliefhebber het niet te vinden: dit is het kroonprinselijk paar in hun favoriete tribunehouding, lekker tegen elkaar aan hangend, in de chloordampen van het olympisch zwemstadion. En ja, deze pumps vallen bij Máxima onder casual schoenen. 

2009: lurken

© ANP

Probeer maar eens een beetje waardig en koninklijk te lurken, dat valt nog niet mee. Prins Willem-Alexander test hier een waterpijp in de woestijn van Abu Dhabi. Het betreft hier een Informeel bezoek om kennis te maken met de traditionele cultuur, aangeboden door kroonprins Sjeik Mohammed. 

2010: privémoment

© ANP

Willem-Alexander ziet kans zijn gezin aardig in de luwte te houden. Zonder ophef, en dankzij de mediacode zonder fotografen, gaan ze naar pretparken en het Dolfinarium. En halen ze tussen de mensenmassa in Sinterklaas in, bij de haven van Scheveningen. Je ziet hier dat prinses Ariane nog echt in de goedheiligman gelooft en dat haar vader daar binnenpretjes over heeft.

2011: piloot

© ANP

Om zijn vlieguren bij te houden, worden heel wat Nederlanders zonder het te weten door hun aanstaande koning rondgevlogen. Soms is het wel meteen duidelijk als hij achter de stuurknuppel zit, zoals hier in de cockpit van het regeringstoestel de Fokker 70 (KBX) bij aankomst op Sint Eustatius. Hij vloog zelf het  koninklijk gezelschap, dat een bezoek bracht aan het Caribisch deel van het koninkrijk. 

2012: tranen in Lech

© ANP

De jaarlijkse wintersportvakantie in Lech eindigt in een drama als Willem-Alexanders broer prins Friso wordt bedolven onder een lawine en buiten bewustzijn raakt. Hier vergezellen de kroonprins en Máxima hun schoonzusje prinses Mabel naar het Landeskrankenhaus waar Friso op dat moment wordt behandeld. Hij zal op 12 augustus 2013 overlijden, na al die tijd niet meer bij kennis te zijn geweest. 

2013: inhuldiging

© ANP

Op 30 april 2013 heeft een buitengewoon feestelijke troonwissel plaats, waarbij alle hoofdpersonen stralen, Koningin Beatrix wordt weer prinses en is zichtbaar trots op haar zoon. Amalia promoveert tot kroonprinses en straalt uit dat ze alles onder controle heeft. En Máxima wordt koningin en gunt het kersverse staatshoofd overduidelijk zijn moment, waar hij al zijn hele leven naartoe heeft gewerkt. Zijne Majesteit is de kalmte zelf tijdens de ceremonie. Dat hij hier een tikje geconstipeerd kijkt, komt door een soort tuigje dat ervoor moest zorgen dat de hermelijnen mantel een beetje fotogeniek over zijn schouders zou blijven liggen: het zat niet héél prettig. 

2014: Koningsdag

© ANP

Willem-Alexander vervult zijn functie alsof hij het al jaren doet. Frist zijn hofhouding op en verzamelt een team om zich heen dat niet uit louter jaknikkers bestaat. Hij maakt de verwachtingen meer dan waar: aardig, waardig, in staat mensen op hun gemak te stellen, heerlijk droog gevoel voor humor. En hij verdient bonuspunten voor het feit dat hij normaal Nederlands spreekt: de plechtige troonrede-dictie van zijn moeder was zo’n beetje het eerste waar hij afstand van nam. Dit is zijn eerste Koningsdag, in Amstelveen, waar ook voor het eerste Alexia, Ariane en Amalia bij waren. Wij vragen ons al sinds 2014 af waar Máxima’s andere handschoen is gebleven.  

2015: core business

© ANP

Afgaand op de foto’s is Willem-Alexander als koning vooral druk met diplomatieke zaken en werkbezoeken. Bij de eerste blijft hij altijd keurig in de plooi en torent door zijn lengte vaak hoog boven de gasten uit, in indrukwekkend jacquet. Bij de laatste gaat de mens al snel voor de majesteit: bij het blinde geleidenhondencentrum werden er koninklijke knuffels uitgedeeld. De koning en zijn gezin hebben zelf twee labradors: Skipper en Nala.   

2016: altijd in beeld  

© ANP

Dit is de dagelijkse praktijk van koning Willem-Alexander: elke stap die hij zet wordt vastgelegd en hij heeft een vrouw die ondanks waarschuwingen vooraf uit principe niet aan verstandige schoenen doet. Je ziet dat hij er kalm onder blijft, tijdens het streekbezoek aan Twente. 

2017: leuke koning

© ANP

Wat kies je als de laatste foto van een reeks waarin je 50 jaar probeert samen te vatten? We gaan voor deze, omdat het zoveel zegt over Willem-Alexander als mens. In een druk programma rond de jubileumeditie van Future For Nature Awards in Koninklijk Burgers’ Zoo zag hij tussen de vele notabelen een meisje dat lang had staan wachten om hem een tekening te geven. En maakte gewoon even tijd voor haar. Alvast van harte gefeliciteerd met uw verjaardag, Majesteit. En nog vele jaren – dat menen we echt. 

Lees ook:

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook