Koningin Mathilde peetmoeder van Belgisch burgertje

De Belgische koningin Mathilde heeft er sinds vorige week een peetdochter bij. Geen buitenlandse troonopvolger, prins of...

Lees ook

De Belgische koningin Mathilde heeft er sinds vorige week een peetdochter bij. Geen buitenlandse troonopvolger, prins of prinses, maar Zaineb Tebbi-Sadki uit Ghent.

Zaineb (6 maanden) is de zevende dochter op rij die in het gezin is geboren. En dan is het in België traditie dat het automatisch petekind van de koningin wordt. Het zevende jongetje wordt petekind van de koning. Kleine Zaineb is het tweede meisje dat zo petekind van Mathilde wordt. Ook koning Filip heeft er twee.

‘Tante Mathilde’

© Vanina Swchindt / Twitter

Wanneer de traditie precies is ontstaan, is niet bekend. Wel is het een steeds zeldzamer fenomeen. De in 1993 overleden Koning Boudewijn had nog bijna 600 peetzonen – velen kregen zijn naam en meer dan de helft kwam op zijn begrafenis. Zijn opvolger Albert had er 32. Zijn vrouw Paola 34. Ook krijgen de peetkinderen nog maar zelden de naam van de vorst of vorstin. Tante Mathilde maakte er overigens wel werk van: de baby kreeg een zilveren schaal van de koningin.

Even geduld

© Marcel Antonisse / ANP

Mathilde heeft ook nog ‘reguliere’ peetkinderen, waaronder de Nederlandse prinses Alexia (je ziet hen hier samen tijdens de doop van Alexia in 2005). Zij zal haar peettante vaker zien dan de kleine Zaineb, die waarschijnlijk moet wachten tot haar vijftiende verjaardag. In dat jaar zal ze worden uitgenodigd voor het kerstconcert op het paleis. Vader Embarek, afkomstig uit Algerije, is dolgelukkig met zijn grote gezin, al had hij graag nog een zoon gekregen. Hij ziet echter af van een achtste kind. “We hebben veel werk in het huishouden. Hadjira is al 42. Ik zal thuis de enige man blijven tussen acht vrouwen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Laatste nieuws

Zie ook