Prins Charles 14 jaar in therapie door prinses Diana

Dat het huwelijk van prins Charles en prinses Diana niet bijster gelukkig was, is geen geheim. Dat de Engelse kroonprins...

Lees ook

Dat het huwelijk van prins Charles en prinses Diana niet bijster gelukkig was, is geen geheim. Dat de Engelse kroonprins 14 jaar in therapie was om overeind te blijven, dat was tot nu toe niet bekend.

De relatie van Charles en Diana zat al in zwaar weer toen ze op huwelijksreis waren op Balmoral. Dat kan iets te maken hebben gehad met het feit dat Charles nog volop contact had met zijn minnares Camilla Parker-Bowles. En voor zijn huwelijk nog cadeautjes met haar uitwisselde.

Introverte prins

© ANP

De stress bezorgde Diana slapeloze nachten, ze huilde veel en werd steeds magerder. “Als ze haar kersverse echtgenoot niet de les las over zijn voormalige maîtresse, klaagde ze wel over de onderdrukkende sfeer aan het hof,” zo stelt biograaf Sally Bedell Smith in ‘Prince Charles: The Passions And Paradoxes Of An Improbable Life’, waarin Diana er niet goed vanaf komt. ‘Charles probeerde Diana te troosten, maar was niet opgewassen tegen al haar emoties. Zodat hij zich terugtrok in de natuur met zijn schilderdoos, boeken, hengels en jachtgeweren, waardoor zijn jonge vrouw nog meer van slag maakte.’

Labiele prinses

© ANP

Charles vroeg uiteindelijk advies aan zijn vriend en goeroe, filosoof Laurens van der Post, die ervoor naar Schotland kwam. Ook hij kwam niet verder met de huilende prinses en suggereerde dat ze onmiddellijk psychiatrische hulp nodig had. Diana kreeg valium voorgeschreven dat ze weigerde te nemen, omdat ze – niet helemaal onterecht – meende dat de Windsors haar probeerde te verdoven. 

Jaren therapie 

Caption

Wel stemde ze in met therapie, bij Dr. Alan McGlashan, een vriend van Van der Post. Ze had welgeteld acht sessies met hem, prins Charles bleef daarentegen veertien jaar in therapie. Volgens Van der Post, duidelijk niet de meest discrete man ooit, zag McGlashan de prins als ‘onbegrepen en verstoken van spontane, natuurlijke genegenheid’ en gaf de therapie hem ‘het respect dan zijn eigen natuurlijke esprit verdient’.  Na zijn scheiding van Diana hertrouwde de prins met zijn grote liefde, Camilla.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Anwar Hussein / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook