Prins Richard in 12 spraakmakende quotes

Vanmiddag wordt prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, hier in 2011 met rechts zijn vrouw prinses Benedikte van D...

Lees ook

Vanmiddag wordt prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, hier in 2011 met rechts zijn vrouw prinses Benedikte van Denemarken en links zijn schoonzus koningin Anne-Marie van Griekenland, begraven in Berleburg. 

Prins Richard was een kleurrijk persoon die zich geheel tegen alle royal regels in niet inhield in interviews. Hierbij een bloemlezing van zijn Greatest Hits (en wat hij over zijn schoonzus koningin Margrethe zegt, is hilarisch):

Over zijn status als prins: “Om eerlijk te zijn ben ik totaal niet geïnteresseerd in titels, dit in tegenstelling tot sommige anderen in de familie.”

Over het royal leven: “Royals leven een volkomen ander leven dan wie dan ook. Zodra het hek achter je dichtvalt, ben je in een andere wereld. Ze hebben heel veel personeel en alle problemen, behalve de persoonlijke, worden bij je weggehouden. Mensen lossen die voor je op. Royals hebben geen financiele problemen, ze zien alleen de mensen die ze willen zien en ze worden verschrikkelijk verwend als ze reizen. Je moet in die wereld geboren zijn om zo te kunnen leven.”

Dochter Natalie, prins Richard en prinses Benedikte in 2006 © PPE Agency / Nieboer

Over zijn vrouw: “Ik stond ooit met de kinderen op het vliegveld tussen een groep mensen die hoopten een glimp op te kunnen vangen van mijn vrouw en de Noorse koningin Sonja. ‘Mama!’ en ‘Benedikte!’ riepen we, maar ze zag of hoorde ons niet. Als royals ‘on duty’ zijn, lijken ze een soort tunnelvisie te ontwikkelen.”

Nog eentje over Benedikte: “Ze is 99% Deens en ze kan woedend worden als ik haar plaag met iets Deens. We zijn als dag en nacht, ik vraag me serieus af hoe we kinderen hebben kunnen krijgen. Ik sta vroeg op, doe na de lunch een dutje en ga vroeg naar bed. Zij doet het andersom.”

Over Benedikte in de keuken: “Als Benedikte voor ons had moeten koken, was ik jaren geleden al gestorven. Ze kan nog geen koffie zetten.”

Over zijn afwijzing van een Deense titel: “Ik heb er nooit spijt van gehad en ik heb het aanbod nooit serieus genomen. Net zo min als ik zelfs maar heb overwogen om Berleburg op te geven en me in Denemarken te vestigen, toen dat vanuit Deense hoek werd voorgesteld. Ik wist niet hoe snel ik ‘nee’ moest zeggen.”

Over zijn schoonmoeder: “Koningin Ingrid was diep ongelukkig dat Benedikte voor mij koos, het was echt het laatste wat ze wilde. Ze haatte Duitsers tot op de dag van haar dood. Ik had geluk dat Benedikte even koppig was als haar moeder.”

Prinses Benedikte met prins Gustav © Sean Gallup / Getty Images

Over zijn kinderen: “Als ze logen, sloeg ik ze met de zweep. Zowel Gustav als de meisjes.”

Over het huwelijk van Beatrix en Claus: “Daar hebben we het royal hoekje, zei een vriend tegen me en knikte discreet. Het is een oude grap die we op elk groot feest herhalen. Als Europa’s koninklijke huizen bij elkaar zijn, klitten ze zonder uitzondering met elkaar in een hoek. Ze zitten bij elkaar als één grote familie. Alleen op feesten bij de Denen en Zweedse koninklijke families heb ik ze zien breken met dit gebruik.”

Over zijn zwager prins Henrik: “Sommige mensen vinden het een probleem om nummer drie te zijn. Daar kan ik alleen maar om lachen. Ik ben zelf nummer 23, na mijn vrouw, kinderen, de honden en de paarden.”

Over kroonprins Frederik: “Ik heb hem gewaarschuwd dat als hij te hard blijft rijden en iemand doodrijdt, hij nooit koning zal kunnen worden.”

Over koningin Margrethe: “Ik ben er lang geleden achter gekomen dat ik haar niets moet vragen wat met Deense geschiedenis te maken heeft. Als ik dat wel doe, wordt het een eindeloos lange college.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Pascal Le Segretain / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook