Kliekjes en bonuspunten: zó zuinig is de Queen

Bij de uitreiking van een stel awards in Buckingham Palace waren de ogen (en lenzen) niet zozeer gericht op de gelukkige...

Bij de uitreiking van een stel awards in Buckingham Palace waren de ogen (en lenzen) niet zozeer gericht op de gelukkige ontvangers, maar op een buitengewoon burgerlijk ↓ straalkacheltje.

© Yui Mok / Getty Images

Het kacheltje in kwestie kost omgerekend ongeveer 35 euro en zorgde in de grote ruimte voor wat warmte aan de kant van de koninklijke derrière, zonder dat er meteen vuur in de grote haard moest worden aangestoken. De dame met de rode sjaal is dichteres Gillian Allnut, ook al gekleed op een fris paleis. Het is namelijk zuinigheid met vlijt in het Huis van Windsor. 

Recycle Queen  

Caption

De koningin mag dan schathemelrijk zijn, ze staat bekend om haar zuinige instelling. Zo zijn er in het paleis geen lampen te bekennen boven de 40 Watt, wat kapot gaat wordt vervangen door led. Ruimtes waarin niemand is, mogen niet worden verlicht. Oude kranten gaan in de versnipperaar als alternatief om paarden op te laten liggen. Touwtjes van pakjes worden bewaard voor hergebruik. En rafelende lakens en spreien worden eindeloos gerepareerd tot ze echt uit elkaar vallen en eindigen als poetsdoeken. Voor de traditionele Christmas pudding voor het personeel (een kloeke bestelling) switchte ze van Harrods naar de veel goedkopere supermarkt Tesco en doneerde de bonuspunten die ze kreeg aan een daklozenopvang. En ze heeft liever geen vol glas, om er zeker van te zijn dat ze het leeg kan drinken, zodat er niets hoeft te worden weggegooid. Deze foto is uit 2007, toen ze op bezoek was in het Witte Huis, waar men verbijsterd was over de royal instructies. 

Ons bin zûnig

© Chris Jackson / Getty Images  

In de stortbakken van de royal wc’s liggen bakstenen of ‘hippo’s (waterbesparende elementen) die ervoor zorgen dat er bij een spoelbeurt minder water wordt gebruikt. Als er op Balmoral een muur is beschadigd, wordt die opgelapt door behang dat koningin Victoria ruim een eeuw geleden kocht. Volgens de Queen is het ‘verspilling’ om nieuw behang te bestellen als er nog ‘perfectly good’ rollen van haar over-overoma liggen. En waar haar familieleden zich geen kans laten ontglippen om de royal heli te nemen, geeft de Queen de voorkeur aan de trein. En dan nog niet eens de royal trein: eerder dit jaar reisde ze van Sandringham in Norfolk terug naar landen op een kaartje dat haar € 63 kostte. 

Kliekjesdiner

© Justin Tallis / Getty Images

Bij het ontbijt staat Hare Majesteit (hier checkt ze de aanbiedingen) erop dat de cornflakes en havermout in tupperware worden bewaard om ze langer vers te houden. En voormalig royal kok Darren McGrady vertelde hoe ze ooit een citroen die als garnering was gebruikt terug naar de keuken stuurde voor hergebruik. “Als ze thuis is en niemand hoeft te ontvangen eet ze met liefde en plezier kliekjes,” zegt Phil Dampier, co-auteur van ‘What’s in the Queens handbag and other royal secrets’. Ze gaat voorzichtig om met geld en let op de kleintjes. Ze gebruikt handtassen die ze al dertig tot veertig jaar heeft.” Ook recyclet de Queen graag outfits door ze een beetje te laten vermaken: credit crunch couture heet dat ten paleize. 

Geen big spender

© The Royal Family

Koningin Elizabeth is nooit een extravagante spender geweest. Ze was dertien toen WOII uitbrak en werkte aan het einde van de oorlog als monteur in het leger. De oorlogsjaren hebben diepe indruk op haar gemaakt. In die tijd had ze meer dan ooit contact met de buitenwereld en zag hoe normale burgers leefden. En niets verspilden: dat gebruik heeft ze haar hele leven al omarmd.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images, bron Daily Express

Laatste nieuws