Kroonprins Japan klaar om keizer te worden (in 2019…)

De opvolging van keizer Akihito (82) werd vorig jaar in gang gezet en wordt steeds concreter. Maar het gaat in postkoets...

Lees ook

De opvolging van keizer Akihito (82) werd vorig jaar in gang gezet en wordt steeds concreter. Maar het gaat in postkoetstempo: vermoedelijk zat de troonwissel pas op 1 januari 2019 plaats hebben.

Mocht het eerder worden, dan is kroonprins Naruhito er klaar voor. “Ik was heel ontroerd door de zorgen van mijn vader, of hij wel in staat was om zijn taken als staatshoofd en symbool van de staat voort te zetten,” zegt Naruhito die in de stijl van zijn vader wil regeren. “Ik zal altijd dicht bij de mensen willen zijn en blijven delen in hun vreugde en verdriet.” Hij poseerde met zijn gezin in de altijd sfeervolle omgeving van het Asaka paleis. 

Nieuwe wind

© Imperial Household Agency

Naruhito ziet voor zichzelf en het Japanse keizerlijke huis in de toekomst een wat flexibelere rol weggelegd (de oerstrenge hofhouding kreeg even een appelflauwte bij deze mededeling). “Zoals in elke nieuwe periode een nieuwe wind waait, is de rol van de keizerlijke familie door de jaren heen veranderd,” aldus Naruhito. “Ik wil voor het keizerlijk huis nastreven waar de tijdgeest om vraagt.” 

Goede gesprekken

© Imperial Household Agency

Naruhito heeft privé  veel met zijn vader Akihito gesproken over hun rol in de maatschappij en de aanstaande wissel. Hij zegt dat zijn vader er erg lang over heeft nagedacht, voor hij met de wens om af te treden naar buiten kwam. Over zijn eigen rol als aanstaand staatshoofd zegt hij: “Ik kijk naar het pad wat de vorige keizers hebben gekozen en naar de beperkingen die de grondwet me oplegt en zal zo de meest wenselijke weg kiezen.” 

Dichter bij de mensen

© Imperial Household Agency

Duidelijk is nu al dat Naruhito minder vanuit een ivoren toren zal regeren: “Ik ben tot de conclusie gekomen dat direct contact met de mensen heel belangrijk is. Daar heb ik het ook vaak over met mijn vrouw Masako.” Over de gezondheid van de kroonprinses zei hij: “Ze probeert haar taken zo vaak en zo goed mogelijk te vervullen. Als gezin hebben we het laatste jaar meer activiteiten ondernomen. Onze dochter Aiko is zich in toenemende mate bewust van haar verantwoordelijkheden als lid van de keizerlijke familie.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Imperial Household Agency

Laatste nieuws

Zie ook