Royal rel: Queen zet Beatrice en Eugenie buitenspel

Onverbeterlijk als de prinsessen van York zijn, hadden ze toch gerekend op een royal rol binnen de Windsors. Maar de Que...

Lees ook

Onverbeterlijk als de prinsessen van York zijn, hadden ze toch gerekend op een royal rol binnen de Windsors. Maar de Queen (91) was onverbiddelijk: haar kleindochters moeten zichzelf redden.

De uiterst beleefde, maar fanatieke status- en stammenstrijd binnen de Windsors speelt al jaren. Kroonprins Charles wil het koninklijk huis klein en efficiënt houden. En zijn broer prins Andrew vlast op een leven als fulltime of toch tenminste ‘major’ royal voor zijn dochters.  

Een paar maanden geleden schreef hij nog een vlammende brief waarin hij dit laatste ontkende. Die brief heeft hij inmiddels van zijn twitter gehaald. En intussen heeft hij volgens Buckingham Palace insiders al zeker drie keer opnieuw bij zijn moeder gelobbyd voor prinses Beatrice (28) en prinses Eugenie (26). Tevergeefs: hij verliet alle keren gefrustreerd het paleis, #awkward.  

Yorkies exit

© Andrew Milligan / Getty Images

Dat het de Queen en Charles menens is met de inkrimping van het koninklijk huis van Windsor, blijkt uit de reshuffle van Hare Majesteits verantwoordelijkheden als beschermvrouw van goede doelen en instellingen. Hare Majesteit gaf 25 patronages op om haar werkdruk wat te verlichten en verdeelde die over haar jongere familieleden. Zo kreeg de hertogin van Cambridge er de meeste goede doelen bij, waaronder Action For Children. Prins William nam de Royal African Society en nog twee andere patronages over. Prins Edward heeft nu het Edinburgh Festival onder zijn hoede en ook prins Harry en prinses Anne werden uitverkoren als leden van de Eredivisie Windsor. De Queens op één na jongste zoon (en lievelingetje) Andrew werd met drie extra charities bedeeld, maar zijn dochters werden niet eens in overweging genomen. Deze foto is uit 2010, toen de Yorkies duidelijk nog hoop hadden. 

Schnabbel

© Tim Graham / Getty Images

Beatrice is op dit moment beschermvrouw van negen goede doelen. Helemaal zonder zit dus ze ook weer niet, ze kan nog volop de prinses uithangen op fundraisers. En dat is maar goed ook, want van al haar gloedvolle plannen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan en een business app in de markt te zetten, is het afgelopen jaar nog vrijwel niets van de grond gekomen. Haar enige schnabbel is ‘adviseur’ voor Afiniti, een Amerikaans bedrijf in kunstmatige intelligentie. Wij hadden geen idee dat ze hier verstand van had, Hare Koninklijke Hoogheid is een vat vol verrassingen. Gelukkig voor Beatrice heeft haar vader haar inmiddels een troostprijs gegeven in de vorm van één van zijn charities en nog een leuke ook. Het gaat hier om het Engelse Nationale Ballet, waarvan ooit prinses Diana – die zelf ook graag danste – de zeer betrokken beschermvrouw was. 

Eugie trekt eigen plan

© Anthony Harvey / Getty Images

Prinses Eugenie heeft vijf goede doelen waar ze zich voor inzet: ze werkt voor een veilinghuis en heeft minder tijd dan haar oudere zus. En lijkt daarmee de meest realistische Yorkie van allemaal.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Stuart C. Wilson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook