Zien: de zooi op de achterbank van de Oranjes

Het zonnetje scheen, het programma was iets minder ernstig, er was meer publieksparticipatie en niets geeft een werkbezo...

Het zonnetje scheen, het programma was iets minder ernstig, er was meer publieksparticipatie en niets geeft een werkbezoek zoveel glans als een succesnummer in zijde.

Die combinatie maakte dag drie van het werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima – in een bekende Natan met klokmouwen –  net even wat vrolijker dan de eerste twee.

© Jens Schlueter / Getty Images

Op het programma stond een bezoek aan de grootste energiebeurs van Europa in Leipzig. Daarna gingen de Oranjes door naar Grünau, een van de grootste ‘plattenbau’ wijken van de voormalige DDR, waarna er werd geluncht met de burgemeester. Saksen-Anhalt was de derde en laatste Duitse deelstaat die het koningspaar deze week bezoekt. 

Persoonlijke herinnering

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Willem-Alexander, die totally is ingesteld op de rondwapperende lappen en flappen van zijn vrouw,  gaf een toespraak meteen persoonlijke noot. De koning vertelde dat Leipzig voor hem persoonlijk een bijzondere plek is. “Mijn allereerste kennismaking met het oosten van Duitsland. Als piloot voor Martinair was ik hier kort na de Wende, die hier in oktober 1989 was begonnen. Overal las je ‘Leipzig Heldenstadt’ en de trots straalde van de inwoners af. Ik herinner me dat de hele stad gonsde van opwinding. Het waren drie dagen die ik nooit zal vergeten.” 

Luther vs Calvijn

© Jens Schlueter / Getty Images

Vervolgens scoorde de handelsmissie met de ondertekening van twee samenwerkingscontracten en bezocht het koninklijk paar de slotkerk van Wittenberg. Hier openbaarde Luther zijn 95 stellingen en ligt hij begraven. De koning ontpopte zich, zoals wel vaker op zo’n moment, als historicus en vraagt wat dieper door en legt zijn gevolg ook het een en ander uit. Tijdens het diner zei Willem-Alexander dat Nederland “diepgaand door de reformatie is beïnvloed, ook al was het vooral Johannes Calvijn die op ons zijn stempel drukte en niet Maarten Luther. Maar dat doet aan de grote historische betekenis van deze stad – ook voor Nederlanders – niets af.” 

Royal stilleven

© PPE Agency

De leukste foto van dag 3 is er eentje waar de Oranjes helemaal niet opstaan. Deze blik op hun achterbank geeft een leuk inkijkje in wat ze daar onderweg doen. We zien water met bubbels, schermen, wat papieren en aan Máxima’s kant een keur aan lappen, wraps en zo te zien een plastic tasje met appels. Eerder tijdens het bezoek wisselde ze op een dag al eens tussen pumps en warme laarzen, de koningin is duidelijk een praktische prepper als ze op pad gaat!  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Laatste nieuws