Mooi: het jaar van jarige prinses Beatrix (79)

Terugkijkend op het jaar van de jarige prinses Beatrix (79) kan alleen maar worden geconstateerd dat ze voor een gepensi...

Lees ook

Terugkijkend op het jaar van de jarige prinses Beatrix (79) kan alleen maar worden geconstateerd dat ze voor een gepensioneerde Koninklijke Hoogheid nog reuze actief is.

Ze opende van alles, bezocht vele goede doelen en hield intussen de gemoederen in zowel Nederland als Duitsland leuk bezig met geruchten dat ze weer verliefd zou zijn. En wel op de 72-jarige Thilo von Watzdorf, een Duitser van adellijke afkomst. Waar we prompt niets meer over hoorden, dus óf het was onzin óf de prinses houdt er een stealth romance op na.

Wel duidelijk is dat ze een krasse tante is. Na aan haar rechterknie te zijn geopereerd, liep ze voor de vorm een tijdje met een kruk. Al snel droeg ze die echter met zich mee als overbodig accessoire, met een blik alsof ze ermee zou gaan slaan als iemand nog tegen haar zei dat ze ermee moest lopen. Wat in ieder geval getuigt van vertrouwde eigenwijsheid. Wat deed ze zoal het afgelopen jaar? 

Lech in de schnee

© Remko de Waal / ANP

Later in het jaar mocht prinses Beatrix dan een nieuwe knie krijgen, in februari suisde ze nog vertrouwd in Lech van de pistes met de rest van de Oranjes. Van links naar rechts prinses Alexia, gravin Leonore, gravin Eloise, prinses Ariane, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia. 

Crea Bea

© Bas Czerwinski / ANP

Voor een crea bea als prinses Beatrix die zelf prachtige kunstwerken maakt is dit eigenlijk onder haar normale niveau. Maar in maart was ze toch lekker bezig met prinses Aimée terwijl ze vrijwilligerswerk verrichten op de Prinses Máxima Manege in het kader van NLDoet. 

Met Mabel

© Lex van Lieshout / ANP

De band met schoondochter prinses Mabel is vanaf het begin hecht geweest. En is alleen maar hechter geworden sinds ze allebei prins Friso, die in 2013 overleed aan de gevolgen van een skiongeluk, moeten missen. Hier rukken ze samen beeldig op elkaar afgestyled in zijn naam uit voor de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs door Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). De prijs werd voor de tweede keer uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. 

Krasse knarren

© Robin Utrecht / ANP

In april was het gezelligheid troef met de collega’s. Prinses Beatrix vertelt koningin Margrethe van Denemarken hier vast nog eens hoe uitstekend haar pensioen haar bevalt. Naast Margrethe luistert de Spaanse oud-koning Juan Carlos I mee, met naast hem de vrouw die hij al sinds de jaren zeventig negeert, oud-koningin Sofia van Spanje. Het illustere gezelschap woonde in Stockholm de 70ste verjaardag van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf bij. 

Naar Madrid

© Robin Utrecht / ANP

In mei was prinses Beatrix aanwezig bij de opening van de tentoonstelling van ‘Jheronimus Bosch, the 5th Centenary Exhibition’ in het Prado Museum in Madrid. De tentoonstelling werd geopend door koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje. Beatrix legt hen hier even uit hoe bijzonder het is, #ookverstandvanoudekunst. 

Ode aan De Helm

© Robin Utrecht / ANP

In juni was het koninklijke paardenmeisje, pen bij de hand, aanwezig op de tribune tijdens de kur op muziek bij het CHIO Rotterdam. Laten we even een momentje nemen en eerbiedig de bovenkant van het bekendste en meest stabiele kapsel van Nederland bewonderen. Kamenier, vakwerk, twee bussen Elnett, gokken we. 

Even wuiven

© Bart Maat / ANP

Altijd een van de leukste momenten van Prinsjesdag, ze gunt haar zoon zijn momentje zo. Prinses Beatrix staat hier naast Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, en zwaait naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets. 

Royal schenker

© Lex van Lieshout / ANP

We vermoeden dat er water in plaats van thee in de pot zit, maar het gaat om het idee. En kijk de prinses hier eens vorstelijk inschenken, bij de officiële opening van het Nationale Schoolontbijt.

Reisje naar Rome

© Robin Utrecht / ANP

Voor alles met kunst kun je de prinses op reis sturen! Prinses Beatrix en koningin Silvia van Zweden bekeken in november samen de tentoonstelling Rembrandt in het Vaticaan tijdens de opening. De tentoonstelling omvatte vijfenvijftig etsen uit het Zweedse Zorn Museum en het schilderij ‘Tronie van een oude man met tulband’ uit de Nederlandse Kremer-collectie. Het was voor het eerst dat werken van Rembrandt in de Vaticaanse Musea te zien waren. De Oude IJzervreter was hier nog herstellende van haar knieoperatie, maar beende als een jonge meid door de zalen, #stoer

Eten met de buren

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Prinses Beatrix (rechts) was aanwezig bij het staatsbanket ter ere van de Belgische royals, die eind november op bezoek waren. Deze staatsiefoto is genomen in de Kleine Ontvangkamer (die nog best groot is) van het Paleis op de Dam, voorafgaand aan het staatsbanket. 

Mooi hoofd

© Olaf Kraak / ANP

Nou, vooruit, nog ééntje dan. Om het af te leren. En omdat ze zo bloedmooi ouder wordt. Van harte gelukgewenst, Koninklijke Hoogheid!

Lees ook: 

Openingsbeeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws

Zie ook