Prins Charles: ‘We kunnen niet wegkijken’

Waar andere royals zich bij voorkeur gedeisd houden als het gaat om politiek getinte onderwerpen, mag prins Charles (68)...

Lees ook

Waar andere royals zich bij voorkeur gedeisd houden als het gaat om politiek getinte onderwerpen, mag prins Charles (68) graag de confrontatie aangaan.

De prins van Wales schreef mee aan een boekje over klimaatverandering dat heel verrassend ‘Climate Change’ heet. De Britse troonopvolger gaat daarin ‘in hapklare brokken’ onder meer in op de mogelijke kansen en oplossingen, samen met co-auteurs Tony Juniper en Emily Shuckburgh. Drie schrijvers voor slechts 52 pagina’s lijkt veel, maar het is dan ook een lastig onderwerp.

“Zijne Koninklijke Hoogheid, Emily en ik hebben hard moeten werken om ervoor te zorgen dat elk woord raak is, terwijl tegelijkertijd de juiste afbeeldingen ervoor moeten zorgen dat ons punt duidelijk wordt”, aldus Juniper. Hij hoopt dat het boek de ’tand des tijds’ doorstaat. 

Dreigende taal

© WPA Pool / Getty Images

“We moeten handelen voor het te laat is en we onze wereld tot het uiterste op de proef stellen,” aldus de prins. “Er staat een wolf voor de deur, we kunnen niet wegkijken. Smeltende ijskappen, de migrantencrisis en conflicten komen allemaal voort uit door de mens veroorzaakte klimaatverandering.” De prins was zijn tijd ver vooruit en houdt zich al sinds 1976 intensief bezig met duurzame landbouwbouw en milieubescherming. 

Hoongelach

Charles’ suggesties om in het dagelijkse weerbericht ‘feiten over de staat van de aarde te verwerken of details waar klimaatverandering leidt tot meer risico van gevaarlijk weer’ zijn in Engeland met enig hoongedrag ontvangen. De prins wordt beschuldigd van ‘propaganda’. Kamerlid Philip Davies omschrijft het als ‘hoog op de schaal van idioterie‘. En zelfs de bekendste weerman van het land vreest dat dit kijkers maar zou vervelen. Misschien niet als de prins het zelf zou presenteren? 

Camilla rocks!

© Arthur Edwards / Getty Images

Hilarisch was ook dat na al het doemdenken van Charles zijn vrouw Camilla een heel andere toon aansloeg. De hertogin van Cornwall zei bij een werkbezoek opgewekt dat klimaatsverandering ertoe zou leiden dat de Britse wijn nóg beter wordt. Zij is duidelijk iemand die het glas meer halfvol ziet. 

Kijk nou toch

Leuk detail: prins Charles was zelf overigens ook al eens het onderwerk van een Ladybird boekje. In 1981 verscheen er een biografie’tje van hem, ook al in hapklare brokken.  

Lees ook: 

Openingsbeeld © 2014 – Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook