Amai: laatste kans voor Belgische prins Laurent

In Nederland is het welhaast ondenkbaar dat, pakweg, prins Constantijn bij premier Rutte op het matje zou moeten komen....

Lees ook

In Nederland is het welhaast ondenkbaar dat, pakweg, prins Constantijn bij premier Rutte op het matje zou moeten komen. In België zijn ze er echter aan gewend dat de jongste broer van de koning een probleemgeval is.

Belgische premier Michel heeft prins Laurent daarom in een persoonlijk gesprek een laatste waarschuwing gegeven. Als Laurent zich in de toekomst niet aan de regels houdt, zal hij worden gekort op zijn jaarlijkse budget van 308.000 euro, schrijven Belgische media.

Laurent werd vorige maand ook al ontboden bij de premier, toch wel zo’n beetje de grootste vernedering die een royal kan overkomen. Hij werd toen onder meer berispt over een ontmoeting die hij had met de premier van Sri Lanka over duurzame energie. De prins had toestemming voor die ontmoeting moeten vragen. 

Bijna failliet?

© BSR Agency

Prins Laurent ligt in België al tijden onder vuur om zijn wat excentrieke gedrag (hier ↑ is hij lekker bezig op de begrafenis van zijn tante, koningin Fabiola) en zijn nevenactiviteiten in de categorie ‘goede bedoelingen, schimmige administraties‘. De prins heeft een eigen stichting, waarmee hij zich inzet voor diergeneeskunde en opvang van daklozen met dieren. Ook heeft hij een groot vastgoedbedrijf, dat zich richt op duurzame woningen. Het bedrijf zou een aantal jaar geleden zo goed als failliet zijn geweest. 

Boze prins

© Mark Renders / Getty Images

In het gesprek met de premier werd Laurent ook aangesproken over de kritische uitlatingen die hij deed na vragen over de financiën van zijn ondernemingen. “De jaarrekening? Begin daar niet over, want dan ga ik echt boos worden,” zei hij in een reactie tegen de pers. “Ze zeggen de hele tijd dat ik niet werk en dat mijn stichting niet deugt. Maar als ze u constant tegenwerken, hoe gaat u er dan in slagen om kleren te kopen of eten op tafel te krijgen?” 

Ik heb in mijn leven al meer aan de staat betaald dan de staat aan mij gegeven heeft

 Volgens de prins is er niets mis. “De rekeningen zien er prima uit. Ik heb in mijn leven al meer aan de staat betaald dan de staat aan mij gegeven heeft. Ik heb op allerlei manieren al miljoenen euro’s in de maatschappij geïnvesteerd. Als sommige politici en mijn familie mij m’n gang zouden laten gaan, zou ik dat ook kunnen bewijzen. Kom dus niet meer zeggen dat wat ik doe niet werkt, want het werkt prima.” Voor hem dan. 

Laatste kans voor Laurent

© Dan Kitwood / Getty Images

Premier Michel liet daarop in het parlement weten dat die uitspraken niet gepast waren. “Als lid van de koninklijke familie moet hij volgens de wet terughoudendheid tonen in publieke verklaringen.” De premier heeft dat nu nog een keer duidelijk gemaakt aan de prins. Bronnen rond de premier noemen het “een gemoedelijk, maar toch stevig gesprek”. 

Aderlating

Het schrappen van de toelage zou een forse aderlating zijn voor de prins. Het ligt niet voor de hand dat het gezin (Laurent heeft drie kinderen) op dezelfde manier als nu zou kunnen blijven leven van het salaris van zijn vrouw prinses Claire, die hem hierboven vrij ongemakkelijk interviewt. Zoals het ook niet erg waarschijnlijk lijkt dat Laurent zich zal kunnen handhaven in een normale baan. Mocht hij zijn toelage kwijtraken, dan zal vermoedelijk zijn broer koning Filip het stel gaan onderhouden met een toelage uit het privébezit van de Belgische koninklijke familie. Maar ook dáár zullen dan strenge voorwaarden bij horen. Het ziet er dus niet best uit voor de flamboyante prins.

Lees ook:

Openingsbeeld © Mark Renders / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook