Prinses Mary krijgt prestigieuze prijs

Kroonprinses Mary van Denemarken heeft de prestigieuze Berlingske Foundation Prize gewonnen. Dat is een award voor ieman...

Lees ook

Kroonprinses Mary van Denemarken heeft de prestigieuze Berlingske Foundation Prize gewonnen. Dat is een award voor iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor Denemarken.

Ze kreeg de prijs “als erkenning van haar aanzienlijke en aanhoudende inzet voor de Deense gemeenschap,” aldus het juryrapport. Volgens voorzitter Thomas Larsen “heeft de kroonprinses aan unieke rol gebruikt om mensen te steunen die extra aandacht goed kunnen gebruiken.” Hiermee wordt gedoeld op haar werk als beschermvrouw van achtergebleven en kwetsbare groepen in de samenleving: “Ze heeft niet alleen aan alle verwachtingen voldaan, ze is ze ontstegen.” 

Wuifles  

© Jerry Lampen / ANP

Mary Donaldson wist niets van Denemarken toen ze in 2000 kroonprins Frederik leerde kennen. In december 2001 verhuisde ze naar Kopenhagen waar ze in krap twee jaar ‘zo Deens als smørrebrød‘ werd, om Máxima’s opdracht ‘zo Hollands als een tulp’ te worden te parafraseren. Ze leerde vloeiend Deens. Had kroonprinses Victoria van Zweden als mentor op het gebied van wuiven en in en uit koetsen stappen. En volgde een stoomcursus Deense geschiedenis bij haar a.s. schoonmoeder, historica koningin Margrethe (brr!) en Deense gebruiken bij vrienden, kennissen en notabelen (vooral de vis in aspic was even wennen…). 

Sociaal actief

© Det Danske Kongehus

In oktober 2003 werd Mary de officiële royal verloofde, ze trouwde in mei 2004 met Frederik. Daarna zette ze zichzelf al heel snel in voor de Deense modewereld, de integratie van migranten (ze gaf onder andere vluchtelingen Deense taalles) en antipestcampagnes. Waar Máxima financieel iedereen toegang wil geven tot financiële diensten, mikt Mary vooral op mensen die sociaal geïsoleerd zijn of buitengesloten worden.

Blij met prijs

© Lennart Preiss / Getty Images

De kroonprinses doneert het prijzengeld (100.000 Deense kronen) aan de Alliantie tegen het pesten, een samenwerkingsverband tussen Save the Children en haar eigen Princess Mary Foundation. Kroonprins Frederik was bij de uitreiking aanwezig en zoals verwacht trots en ontroerd. Hieronder neemt  Mary haar prijs in ontvangst. 

Lees ook:

Openingsbeeld © Oliver Hardt / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook