Wedden dat 2017 een leuk royalty-jaar wordt?

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 50 jaar. Dat levert vast een extra feestelijke Koningsdag in Tilburg op. En ve...

Lees ook

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 50 jaar. Dat levert vast een extra feestelijke Koningsdag in Tilburg op. En vermoedelijk ook een groot feest met dierbaren en bevriende royals.

De Oranjes zijn vrij calvinistisch als het op feestjes aankomt, maar dit soort kroonjaren wordt altijd gevierd met een groot feest, waar royaltywatchers zich nu al op verheugen.

Het zal niet het enige royal fuifje worden, want ook Griekse kroonprins Pavlos wordt vijftig (bukken voor de bordjes, mensen), net als erfprinses Sophie van Liechtenstein en Lalla Hasna van Marokko, de zus van de Marokkaanse koning. In Monaco wordt prinses Caroline 60, wat ongetwijfeld tot een Grimaldi Party zal leiden. 

Veteranen!

Caption

In Engeland viert hertogin Camilla haar 70ste verjaardag. En hopelijk zijn in België de verhoudingen tegen die tijd voldoende hersteld om samen de 80ste verjaardag van koningin Paola te vieren. Het grootste feest wordt in Oslo verwacht, waar zowel koning Harald als zijn vrouw Sonja ↑ volgend jaar 80 hopen te worden. Zij vieren dit soort mijlpalen ook graag, met name met de Scandinavische buren.  

10 tweenies!

© PPE Agency

Daarnaast komen er tien tweenies bij: prinses Lalla Khadija (Marokko), sheika Al Jalila (Dubai), prinses Isabella ↑ (Denemarken), prinses Sofia (Spanje), prins Noah van Nassau (Luxemburg), Amalia van Griekenland, Albert Windsor en burggraaf James van Wessex (Engeland), Magali van Vollenhoven en prinses Ariane (Nederland) worden allemaal 10 jaar.  

Bruiloften!

 • Pippa Middleton mag dan zelf geen royal zijn, als je zus de aanstaande koning van Engeland is, kan je huwelijk op warme belangstelling rekenen. Pippa trouwt in mei met James Matthews en we duimen voor een rol voor prins George en prinses Charlotte tijdens de ceremonie.
 • In Duitsland trouwt prins Ernst-August van Hannover met Ekatarina Malysheva, wat een semi-royal wedding zal worden.
 • Omdat prinses Eugenie van York nog niet officieel verloofd is met James Brooksbank luidden hier de wedding bells nog niet hoorbaar, maar insiders zeggen dat het wel degelijk in de planning zit. 

Speculatie!

 • Als het goed blijft gaan tussen prins Harry en actrice Meghan Markle, ligt een verloving in 2017 voor de hand. Beiden zijn dol op kinderen, Meghan wordt volgend jaar 36 – om die kinderwens te kunnen vervullen, zullen ze niet heel lang willen wachten op de volgende stap. En het zou dol zijn als deze nepfoto werkelijkheid werd.
 • Ook pure speculatie: het zou ons niets verbazen als Kate en William werken aan een derde kind.

 Jubilarissen!

© ANP

 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 2 februari 15 jaar getrouwd, maar zullen hun kristallen bruiloft vermoedelijk ‘en petit comité’ vieren.
 • Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven ↑ zijn op 10 januari 50 jaar getrouwd. En zijn er wel de mensen naar om dit met de naaste familie te vieren. Fingers crossed dat er een fotograaf bij is.
 • Ook koningin Margrethe en prins Hendrik van Denemarken zijn in 2017 50 jaar getrouwd. Vorig jaar werd al aangegeven dat de gouden bruiloft in juni niet ‘en publique’ zal worden gevierd. Maar we hopen wel op nieuwe foto’s van het happy couple. Het geheim van hun huwelijk lijkt ‘niet teveel tijd samen doorbrengen’ te zijn, maar wat werkt, dat werkt.
 • De Queen en prins Philip hopen in november hun 70ste huwelijksverjaardag te vieren. Ook zij hebben al aangegeven hun platina score in intieme kring te willen vieren. Na een jaar lang haar 90ste verjaardag te hebben moeten vieren in 2016 is Hare Majesteit even helemaal klaar met grote events en wil ze “no fuss”. 

Baby’s!

© Pascal Le Segretain / Getty Images

 • Beatrice Borromeo ↑ en Pierre Casiraghi, de zoon van prinses Caroline, verwachten in het vroege voorjaar hun eerste kind.  
 • Prins Rahim en prinses Salwa Aga Khan verwachten begin 2017 hun tweede kind.
 • Prins Liam van Luxemburg zal worden gedoopt. Dit zal als een privéaangelegenheid worden behandeld, maar gelukkig zijn zijn ouders prins Felix en prinses Claire altijd gul met foto’s delen. 

Herdenking

1988 © Patrick Riviere / Getty Images

Op 31 augustus is het 20 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte in Parijs. 

Actie!

© AFP / ANP

 • Een datum is er nog niet, maar het is onvermijdelijk dat president Trump een officieel bezoek zal brengen aan Engeland. En we kunnen niet wáchten op zijn ontmoeting met de Queen.
 • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen van 7 tot 10 februari een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.
 • In laatste week van maart is er een inkomend staatsbezoek van Argentinië dat ongetwijfeld een hoog Máximagehalte zal hebben. Zij ontmoette president Mauricio Macri, zijn vrouw Juliana en hun dochtertje Antonia al in oktober ↑ in zijn residentie in Buenos Aires.
 • Na een stel afgezegde staatsbezoeken zullen koning Felipe en koningin Letizia van Spanje toch echt hun gezicht in het buitenland moeten laten zien. We gokken op uitgaande bezoeken naar in Engeland en Japan. 

Nog niet zeker

© Kiyoshi Ota / Getty Images

 • De troonwissel in Japan staat momenteel ‘mogelijk in 2018’ gepland, maar aangezien alles rond keizer Akihito en zijn zoon Naruhito tot nu toe net iets sneller gaat dan men officieel aangeeft, zou het ook eind 2017 kunnen worden.
 • Het lijkt onwaarschijnlijk dat Thailand dit jaar al alles kan regelen om de geliefde overleden koning Bhumibol een waardige uitvaart te geven (dat wordt daar altijd groots aangepakt). Pas daarna zal zijn zoon Vajiralongkorn, die nu al koning is, officieel gekroond worden. December 2017 gonst rond, maar we moeten het nog zien.
Openingsbeeld © Michel Porro / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook