Zsa Zsa Gabor overleden, prins von Alhalt nu dakloos?

Verdrietig nieuws uit Hollywood: actrice en socialite Zsa Zsa Gabor is zondag op 99-jarige leeftijd overleden aan e...

Verdrietig nieuws uit Hollywood: actrice en socialite Zsa Zsa Gabor is zondag op 99-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. En dat betekent een onzekere toekomst voor haar man, Frédéric Prinz von Anhalt (73).

Socialite Zsa Zsa werd in 1917 geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In 1936 werd ze Miss Hongarije, ze speelde in ongeveer veertig films en was vaak op televisie te zien. Zsa Zsa stond voor ‘old school glamour’, een vet accent (ze noemde alles en iedereen ‘dahlink’) en heerlijke quotes als “Ik ben een geweldige huishoudster, bij elke scheiding hou ik het huis.” 

Rolls-Royce rel

© Hulton Archves / Getty Images

Ze was ook hilarisch dwars: in 1990 zat ze drie dagen in de bak, omdat ze weigerde een werkstraf uit te voeren. Die had ze gekregen omdat ze een agent had gemept die het had gewaagd haar aan te houden in haar Rolls-Royce. Ze zat achter het stuur met een open flaconnetje Jack Daniels. As you do. 

Trouwverslaafd

© Getty Images

Meer dan door haar carrière als actrice kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken. Zsa Zsa Gabor is met negen mannen in het huwelijk getreden, onder anderen met hotelier Conrad Hilton, de grootvader van Paris Hilton. Zij scheidde zeven keer en één huwelijk werd geannuleerd. Sinds augustus 1986 was ze getrouwd met Frédéric Prinz von Anhalt. 

Foute prins

© ANP

En aan die prins zit een luchtje: eigenlijk heet hij gewoon Hans Lichtenberg. Hij was ‘medisch ondernemer’ en bezat een bordeel en een nachtclub. Op zijn 35ste leerde hij de armlastige prinses Marie-Auguste van Anhalt (1898-1938) kennen, wier eerste echtgenoot prins Joachim van Pruissen, zoon van keizer Wilhelm II was. Hans betaalde haar om door haar te worden geadopteerd, zodat hij Frédéric Prinz von Anhalt werd. Hoewel ‘prins’ in dit geval een wettelijke toevoeging is, is het geen echte prinselijke titel. Het hertogelijke Huis van Ascania waar Marie-Auguste toe behoorde heeft hem ook nooit erkend. Maar door de uitstekende connecties van Marie-Auguste zagen mensen met niet zoveel kennis van de Europese adel hem toch voor vol aan en werd hij in Amerika omarmd als een flamboyante Europese aristocraat. 

Prinses Zsa Zsa

1999 © ANP

Frédéric was echter niet heel erg rijk, dus deed hij ditmaal zijn voordeel met zeer welgestelde filmster Zsa Zsa Gabor, 26 jaar ouder. Het was zijn zevende huwelijk (uit een van zijn scheidingen had hij 4 miljoen dollar weten te slepen én verbrast). Ze hield er een leuke (en vooral vage en niet erkende) titel aan over: prinses Zsa Zsa, hertogin van Saksen. Frédéric adopteerde op zijn beurt tegen betaling zeker tien zonen die zich nu ook prins noemen. Dit niet gehinderd door het feit dat dit in Duitsland illegaal is wat de adopties waardeloos maakt. “Als iemand je 10 miljoen biedt, dan doe je dat,” zegt Frédéric.

Nepordes

2010 © ANP

Anhalt heeft ook minstens 68 ‘ridderordes’ verkocht à 50.000 dollar per stuk. En zette in 2010 al zijn medailles uit de feestwinkel vergeefs in om Gouverneur van Californië te worden. 

Ongeluk…

© ANP

Na een auto-ongeluk in 2002 (Zsa Zsa was niet dronken en zat niet achter het stuur) belandde Gabor in een rolstoel en kwam ze amper nog buiten. Hier was ze bij de begrafenis van haar zusje Eva, met haar moeder naast haar. In de jaren daarna werd ze getroffen door meerdere beroertes. In 2010 was haar toestand al zo slecht dat ze de laatste sacramenten kreeg toegediend.

Ontluisterend

2001 © ANP

Sindsdien was ze bedlegerig en werd ze thuis verpleegd. Dat kostte veel geld en het stel had al forse schulden, omdat ze miljoenen hadden verloren door hun geld te parkeren bij de zeer omstreden Bernie Madoff. Om die reden liet Von Anhalt regelmatig tegen betaling een fotograaf binnen, wat leidde tot ontluisterende beelden van Zsa Zsa in tabloids als The National Enquirer. 

Prins van Bel Air

© Michael Buckner / Getty Images

Een buitengewoon chique man, dus. Die tussen het zonen adopteren door Zsa Zsa jarenlang bedroeg met playmate Anna Nicole Smith. En voor hun zilveren huwelijk een groot feest gaf waarbij Zsa Zsa buiten beeld bleef; hij kon het wel af met een schilderij van haar. Frédéric zag zelfs kans een deal te sluiten, dat Zsa Zsa tot haar dood in de villa in Bel Air mocht blijven wonen. Die zou daarna verkocht zou worden om financieel schoon schip te maken. If so, dan betekent dat prins Fréderic (73) op zoek zal moeten naar een nieuwe woning of een nieuwe sugar mama. Candy Spelling is hierbij gewaarschuwd.

Laatste nieuws