Prins Haakon in New York, Mette-Marit wéér afwezig

Kroonprins Haakon van Noorwegen leek het prima naar zijn zin te hebben in New York, maar zijn vrouw was weer eens de gro...

Kroonprins Haakon van Noorwegen leek het prima naar zijn zin te hebben in New York, maar zijn vrouw was weer eens de grote afwezige. Wat is er toch aan de hand met Mette-Marit?

De prins was in New York voor de vijftigste verjaardag van het Ontwikkelingsprogramma UNDP van de Verenigde Naties. Haakon is goodwill ambassadeur van UNDP en hield in die hoedanigheid ook een toespraak tijdens het gala. Kroonprinses Mette-Marit zou met hem meegaan, maar ontwikkelde een lichte longontsteking en moest op advies van haar arts thuisblijven, zo maakte het Noorse hof bekend. Haakon wordt hier geflankeerd door actrices Michelle Yeoh, Connie Britton, producer Padma Lakshmi en Helen Clark, directeur van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. 

Veel afzeggingen

© Trond Reidar Teigen / ANP

Het is niet de eerste keer dat Mette-Marit wegens gezondheidsklachten verstek moet laten gaan. Naast de al bekende uitvalmomenten van het Koninklijke Kasplantje blijkt ze door een verkeersongeluk niet naar een VN-conferentie in Oslo te zijn geweest (Haakon verving haar). Ook moest ze recent verstek laten gaan bij een aantal afspraken wegens vage kwalen. Zo kon ze vorige week een seminar in Oslo niet openen. Ook hier viel Haakon voor haar in, maar hij was te laat omdat hij met het vliegtuig uit Finland moest komen. 

Zwakke weerstand

 © Ragnar Singsaas / Getty Images

Mette-Marits toch al niet geweldige weerstand zou een flinke opdoffer hebben gekregen van het staatsbezoek van Haakon en haar aan Canada in november. Haar longen zijn erg gevoelig voor infecties. Van vliegreizen en veel mensen ontmoeten – wat bij haar taken als kroonprinses hoort – wordt ze snel ziek, zo luidt de officiële verklaring. 

Nobelweekend

© Odd Andersen / ANP

Het is dus nog spannend of Mette-Marit bij een van de hoogtepunten van het Noorse (en Zweedse) royaltyjaar kan zijn: de uitreiking van onder andere de Nobelprijs voor de Vrede en het Nobelbanket (zaterdag) en het Nobelconcert (zondag). Deze foto is van vorig jaar. De Noren morren al een beetje om haar onzichtbaarheid (alsof de ziel er wat aan kan doen dat ze ziek is…), wegblijven bij de Nobels zou een droevige finale zijn voor wat toch al geen topjaar voor Mette-Marit was. 

Lees ook:

© Openingsbeeld Jimi Celeste / Getty Images

Laatste nieuws