Queen verbouwt voor 430 miljoen euro

Buckingham Palace in Londen moet grondig worden gerenoveerd. Door achterstallig onderhoud gaat de renovatie 430 mil...

Buckingham Palace in Londen moet grondig worden gerenoveerd. Door achterstallig onderhoud gaat de renovatie 430 miljoen euro kosten. Dat is twee keer zo veel als geraamd. Waar hebben we dat eerder gehoord?

De afgelopen zestig jaar zijn onder meer de elektrische bedrading, alle pijpleidingen, kabels, stopcontacten en radiatoren nooit vervangen; dat gaat nu pas gebeuren. En wel in alle 775 kamers, want een inspectie heeft een rapport opgeleverd waarin staat dat er ‘serieus risico van brand, overstromingen en schade’ is. Voor de hele renovatie is tien jaar gereserveerd.

Wel opvallend dat majesteiten-van-een-zekere-leeftijd de royal boel zo ontzettend laten versloffen. Koningin Beatrix vond renoveren blijkbaar ook lastiger dan leven met leidingen uit de vorige eeuw. Maar in vergelijking met het groot onderhoud van Buckingham Palace is de opknapbeurt van Huis Ten Bosch à 59 miljoen opeens een koopje. En ook de Queen kreeg het voor elkaar dat de belastingbetaler alles betaalt. We gooien en een toepasselijk gifje van prins Harry tegenaan. 

© Giphy

Brandgevaar

© Getty Images

Vorig jaar november werd extra duidelijk dat het gebouw uit begin 1700 gerenoveerd moest worden. De zaal voor staatsdiners werd voor zes maanden gesloten omdat het plafond naar beneden dreigde te komen. De vorstin kan de 430 miljoen euro niet zelf betalen. Daarom heeft de Britse regering besloten om haar meer geld te geven. Het gaat om een extra toelage van jaarlijks 10 procent. Dit leidde tot veel boze reacties van Britten, die vinden dat hun steenrijke vorstin best het een en ander zelf kan betalen. 

2500 radiatoren

© Justin Tallis / ANP

De omvang van het paleis, en daarmee de werkzaamheden, is enorm. De elektrische bedrading heeft een lengte van 150 kilometer, er zijn 6500 stopcontacten, 5000 fittingen, 330 stoppenkasten en 2500 radiatoren. Bovendien moet 30.000 m2 aan ondervloeren worden vervangen. Tijdens de verbouwing worden er ook zonnepanelen op het dak gezet; hoeveel is nog onduidelijk. Koningin Elizabeth kan tijdens de werkzaamheden in Buckingham Palace blijven wonen. Het is niet haar favoriete residentie, verwacht wordt dat ze het alleen zal gebruiken voor officiële ontvangsten en vaker zal uitwijken naar Windsor Castle.

Lees ook:  

Openingsbeeld © Facundo Arrizabalaga / ANP

Laatste nieuws