‘Koningin Margrethe bereidt troonsafstand voor’

Zelf zegt koningin Margrethe van Denemarken (76) altijd stellig: "Ik blijf op de troon zitten tot ik eraf val". Maar vol...

Lees ook

Zelf zegt koningin Margrethe van Denemarken (76) altijd stellig: “Ik blijf op de troon zitten tot ik eraf val”. Maar volgens een Deense koningshuisexpert lijkt ze daar inmiddels toch anders over te denken.   

Sebastian Olden-Jörgensen is niet de eerste de beste. Hij is als wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen . Hij publiceerde al veel over het Deense koningshuis en is als mede-historicus persoonlijk bekend bij de koningin. Vorig jaar zag hij een troonwissel nog niet gebeuren: “Nationale symbolen treden niet alleen vanwege hun leeftijd af”. Maar dit jaar leest hij tussen de regels van Margrethe’s boek over de Deense geschiedenis door toch aanwijzingen dat er iets gaande is. 

Pluim voor Mary

Henning Bagger / ANP

“Ik denk dat het inmiddels een reële optie voor haar is geworden,” zegt Sebastian Olden-Jörgensen tegen Dana Press. En dat maakt hij op uit het Margrethe’s boek ‘De Diepste Wortels’.  Hierin beschrijft ze hoe haar schoondochter, kroonprinses Mary (44) vaardigheden heeft die ze zelf nooit gehad heeft. Expliciet noemt Margrethe Mary’s inzet voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen, zowel in eigen land als internationaal. “Dat vind ik geweldig,” zegt de koningin. “Ik had dat op die leeftijd niet gekund en het had me ook niet gelegen. Zij heeft daarentegen de gave dit soort dingen te doen en dat vind ik heel goed.” 

‘Nieuwe gedachtegang’

Henrik Montgomery / ANP

Volgens Sebastian duidt deze passage uit het boek erop dat Margrethe, hier met troonopvolger Frederik, eindelijk het gevoel heeft dat het Grote Loslaten kan beginnen, omdat de opvolging in veilige handen is. In het boek gaat ze over de hele linie intensief in op de volgende generatie, wat volgens de koningshuisexpert eveneens wijst op ‘een nieuwe gedachtegang’. Officieel zijn er echter nog geen mededelingen over gedaan, dus het is nog veel te vroeg om tiara’s te gaan poetsen. Voor ons én voor kroonprins Frederik en Mary is het een kwestie van afwachten. Maar misschien toch mínder lang dan we allemaal dachten. 

Meer over koningin Margrethe:

Openingsbeeld © Keld Navntoft / ANP

 

 

Laatste nieuws

Zie ook