Prins Harry: ‘Invictus Games naar Sydney’

Prins Harry doet er alles aan om de aandacht maar van zijn nieuwe vriendin Meghan Markle te halen. Zelfs prinses Charlen...

Lees ook

Prins Harry doet er alles aan om de aandacht maar van zijn nieuwe vriendin Meghan Markle te halen. Zelfs prinses Charlene van Monaco en Kylie Minogue wordt er door hem bijgesleept.

Terwijl Meghan met zijn honkbalpet op boodschappen doet bij Waitrose en zich sindsdien verschuilt in Nottingham Cottage (Harry’s huis op het terrein van Kensington Palace) doet Harry zijn best een royal bliksemafleider te zijn. Hij was deze week al druk met herdenken van gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien in verband met Remembrance Day. Hij moedigde het nationale rugbyteam aan dat tegen Zuid-Afrika speelde en gooide daarbij prinses Charlene van Monaco, van oorsprong Zuid-Afrikaans in de strijd. En hij zette een grappige video online om de eerstvolgende locatie van de Invictus Games bekend te maken 

Games naar Sydney

De Invictus Games zijn een  internationaal sportevenement waaraan (oud-)militairen meedoen die tijdens een missie lichamelijk of geestelijk schade hebben opgelopen. Die van 2018 worden gehouden in Sydney. In het filmpje legt Harry uit waarom de keuze is gevallen op Sydney. ”We hadden drie criteria. Ten eerste moest het een iconische stad zijn, bekend over de hele wereld. Ten tweede moest het een stad zijn met een trotse militaire achtergrond die deelnemers van over de hele wereld met open armen zou verwelkomen. En tot slot wilden we ergens naartoe waar ze helemaal gek zijn van sport en achter onze deelnemers zouden staan. Het was eigenlijk een hele makkelijke beslissing.” 

‘I should be so lucky’

© Getty Images

Aan het einde van de video wordt Harry gebeld door de Australische popzangeres Kylie Minogue. De kleinzoon van koningin Elizabeth vraagt of de ‘Aussies’ hun uiterste best gaan doen. Waarop ze zegt dat ze erg enthousiast is dat de Invictus Games in haar thuisland worden georganiseerd en dat het gegarandeerd is dat de Australiërs hun beste beentje voor gaan zetten. 

2017: Toronto

© Kensington Palace

De vierde editie van de Invictus Games vindt plaats van 18 tot en met 29 oktober. Maar voor het zover is, beleeft het sportevenement zijn derde editie volgend jaar in Canada. In Toronto meten veteranen zich op sportief gebied van 24 tot en met 30 september. Aan de tweede editie in Orlando in de Amerikaanse staat Florida deden afgelopen mei ruim vijfhonderd atleten uit vijftien verschillende landen mee. Daarvoor hielp de Queen een handje om de stemming erin te krijgen. Dus Kylie is in goed gezelschap. 

Veteraan

© Will Oliver / ANP

Harry is beschermheer van het Invictus Games Fonds. Als veteraan heeft hij met eigen ogen gezien wat oorlog doet met soldaten. Om gewonde en/of zieke mannen en vrouwen uit het leger een hart onder de riem te steken, bedacht de prins de Invictus Games. De eerste editie in Londen in 2014 was een groot succes, ook volgens zijn broer en vader. En reken maar dat het huidige PR-offensiefje alles te maken heeft met de aandacht weer terugbrengen naar zijn goede daden, in plaats van zijn spannende nieuwe vriendin. In your dreams, Har. In your dreams.

Lees verder:

Openingsbeeld © Adrian Dennis / ANP

Laatste nieuws

Zie ook