Stoute Deense prinsjes schrik van royal yacht

'Wie schrijft, die blijft' lijkt tegenwoordig het motto te zijn van koningin Margrethe van Denemarken, want er komt alw&...

Lees ook

‘Wie schrijft, die blijft’ lijkt tegenwoordig het motto te zijn van koningin Margrethe van Denemarken, want er komt alwéér een boek uit waar ze aan heeft meegewerkt.

Hare Majesteit schreef het voorwoord voor ‘Kongeskibet Dannebrog’, over het Deense koninklijke jacht, dat volgende week donderdag uitkomt. Dannebrog is ook de bijnaam voor de Deense vlag.  ‘Een schip als de vlag brengt herinneringen terug voor iedereen die ooit aan boord is geweest,” zegt de koningin. “Velen hebben naar ons gezwaaid vanaf de kust en vanaf andere schepen op zee. Het is duidelijk dat het schip niet alleen voor ons veel betekent, maar ook voor vele Denen.” 

In de vaart

© Linda Kastrup / ANP

De Dannebrog is geen showschip, het wordt jaarlijks vele malen gebruikt. Margrethe slaapt graag in haar eigen bed en zet het bij voorkeur in als basis voor aanvaarbare staats- en privébezoeken. Ook de andere leden van de koninklijke familie laten zich bij voorkeur vervoeren op het koninklijk jacht, bijvoorbeeld voor bezoeken aan Groenland. Hare Majesteit mag zich in dat geval graag uitdossen in de colour locale. 

Stoute prinsjes

© Hulton Archives / Getty Images

In de jaren zeventig zag de crew de koninklijke familie altijd met angst en beven komen. Kroonprins Frederik (rechts met het pagekopje) en prins Joachim waren nogal… ondernemende jongetjes die wilden voetballen aan dek, volgens oud bemanningslid Ole Svensson in BT. En hoogst verantwaardigd waren als er geen sloep ter water werd gelaten om een overboord geschopte bal te redden. De koningin koos dan altijd de kant van de crew: ‘Eigen schuld, voetballen is voor aan de wal’. 

Varende familie

Ook zonder voetbal wisten ze het personeel overigens leuk bezig te houden. Het schip was ooit in rep en roer omdat de jongens zoek waren. Ze hadden zich toen gnuivend van pret verstopt in een sloep. De crew haalde opgelucht adem toen ze een ‘gebiedsverbod’ kregen voor alle dekken buiten die van het koninklijke appartement. In de docu fijne privébeelden van de koningin in een flitsend rood badpak, de royal teckels en heel veel prinsjes en prinsesjes.

Plottende twins 

© Det Danske Kongehus

Over de huidige generatie kids gaan dat soort verhalen nog niet. Prinses Josephine en prins Vincent worden door hun ouders met argusogen in de gaten gehouden (want die lijken wel talent te hebben voor dit soort streken). En de crew is dol op Christian en Isabella, die mogen overal komen, tot op de brug toe.     

Luxe marineschip  

© Det Danske Kongehus

Het jacht in 1932 opgeleverd en is de drijvende residentie van Margrethe II. Daarnaast kan het in noodgevallen of tijden van oorlog dienen als hospitaalschip. Bovendien doet het voor de vorm mee aan surveillance voor de kust. Het schip is ruim 78 meter lang, 10 meter breed en 32 meter hoog. Het royal appartement bevindt zich aan de achtersteven: twee kantoren, een eetkamer, een lounge en diverse staatsiehutten.

Petit pois & pasteitjes 

Caption

Koningin Margrethe heeft het grotendeels zelf ingericht en er zijn veel spullen gebruikt van zijn voorganger uit 1879. Er is 52 man personeel aan boord om het schip te laten varen en de koningin te verzorgen. Die staat niet bekend als erg ‘high maintenance’, maar weet altijd wel precies wat ze wil. Door haar Franse man Henrik is ze verzot op de Franse keuken geraakt en mag graag een pasteitje eten en petits pois à la Parisienne (erwtjes met wat worteltjes, een uitje en bacon in witte wijn). 

Lees ook:

Openingsbeeld © Schiller Graphis / Getty Images  

 

Laatste nieuws

Zie ook