Lief: prins Albert koopt huis prinses Gracia

Prins Albert van Monaco heeft in Philadelphia het huis gekocht waarin zijn moeder opgroeide. Grace Kelly, de latere prin...

Lees ook

Prins Albert van Monaco heeft in Philadelphia het huis gekocht waarin zijn moeder opgroeide. Grace Kelly, de latere prinses Gracia, accepteerde in deze woning het aanzoek van zijn vader, prins Rainier III. 

Het huis staat in de wijk East Falls en telt 6 slaapkamers, waarin de prins en zijn zussen als kind logeerden bij hun opa en oma van moeders kant. “Het huis betekent veel voor onze familie,” aldus de prins tegen People Magazine. “Ik ben blij dat ik het heb kunnen redden van een zekere dood of een projectontwikkelaar.” Tot vorig jaar woonde er een huisdierenhoarder, zodat het pand voor de verkoop wel een schoonmaakbeurt kon gebruiken. De prins betaalde er 693.000 euro voor. 

Kelly Museum?

© Hulton Archives / Getty Images

Prins Albert is morgen in Philadelphia om het huis te bekijken. “We zijn nog aan het bedenken wat we er mee gaan doen,” zegt hij. “Misschien dat we het gaan gebruiken als tentoonstellingsruimte. Misschien dat we een deel gaan gebruiken als kantoor voor onze goede doelen.” Op de foto in het middel Grace in 1947, met haar ouders op de Henley Regatta.  

Drie etages

© People Magazine

Het huis werd in 1935 gebouwd in opdracht van Grace Kelly’s vader John. B. Kelly. Dat was een sporter die met roeien drie gouden Olympische medailles won en later een succesvol zakenman werd die zich ook met de plaatselijke politiek bezighield. Rond het ligt 0,279 hectare grond met een besloten achtertuin. Naast een klassieke eetkamer met lambrisering is er een volledig geoutilleerde  kelderverdieping en een barkamer. 

Even vrij

© AFP / ANP

Grace Kelly (hier met haar jongste dochter Stéphanie in 1979) vertrok op haar 20ste uit Philadelphia naar Hollywood en later naar Monaco. Toch keerde ze regelmatig terug naar haar ouderlijk huis met haar kinderen. Prins Albert, prinses Caroline en prinses Stéphanie hebben er allemaal veel herinneringen aan, het was een van de weinige momenten waarop er niet zo op hen werd gelet en ze zich redelijk vrij konden wanen. “Wandelen langs de Wissahickon Creek in Fairmont Park was echt een extraatje,” zei prinses Gracia ooit over het park nabij het huis. 

Rolprins

© Palais Princier

Prins Albert heeft vroege herinneringen aan het huis, zoals ‘uit het raam kijken op de eerste verdieping’ en ‘over het tapijt in de woonkamer rollen’. “Het huis is gevuld met herinneringen zoals deze,” zegt hij. “Momenten waarop we een gewone familie waren.” 

Tweeling in de tuin

© UPI / ANP

Albert, hier in 1959 met zijn moeder, zegt ook dat hij niet kon wachten om nieuwe herinneringen te creëren met zijn eigen gezin, bestaande uit prinses Charlene en hun tweeling prins Jacques en prinses Gabriella. “Ik kijk er naar uit om de kinderen het huis en de tuin te laten zien,” zegt hij. “Maar dat wordt wel volgend jaar. Er moet eerst het een en ander opgeknapt worden en dan zullen we een soort officiële opening houden.”   

Meer over Monaco:  

Openingsbeeld © Martijn Beekman / ANP

Laatste nieuws

Zie ook