Zwembadrel: het leuke leven op Het Loo

De hofvijvers gebruiken als persoonlijk zwembad en dan ook het plebs nog wegsturen van openbaar terrein – prinses...

Lees ook

De hofvijvers gebruiken als persoonlijk zwembad en dan ook het plebs nog wegsturen van openbaar terrein – prinses Margriet is zo bescheiden en ingetogen nog niet.

Roel Geeraedts van RTL Nieuws bracht deze week het verhaal over de zwempartijtjes in de vijvers van Paleis Het Loo. De hofvijvers waren speciaal omgebouwd tot het persoonlijke zwembad van de Van Vollenhovens. En de marechaussee werd ingehuurd om pottenkijkers te weren. Wat raar was, want het paleis en de tuinen waren in die tijd al open voor publiek en de Staat had het beheer van het kroondomein al overgenomen van de Oranjes. De Van Vollenhovens plonsden overigens na wat gestampvoet onverdroten door, want Den Haag vindt het om omverklaarbare redenen blijkbaar heel moeilijk om gewoon eens ‘nee’ te zeggen tegen leden van de koninklijke familie.  

Gelukkige huisvrouw

© André van den Heuvel / ANP

Margriet woonde destijds leuk op Het Loo: riant veel ruimte voor een prikje, eigen bos voor teckel Tacco, beeldig antiek, dito kunst,  personeel, beveiliging op kosten van de zaak Staat. Aan de ene kant zogenaamd de ‘gewone’ van de familie, met een gezinnetje in Apeldoorn. En aan de andere kant dus stiekem gewoon leven in luxe en eisen dat openbaar terrein zou worden afgesloten om in alle rust te kunnen zwemmen. Alsof Apeldoorn geen openbare zwembaden telde. 

Zwemparadijs

1986 © ANP

Omdat prinses Margriet geen pottenkijkers wilde bij haar luxe zwempartijtjes belde ze haar moeder,  koningin Juliana, om haar beklag te doen. Mams nam de zaak hoog op en klaagde bij minister-president Den Uyl. Een topambtenaar schreef in een vertrouwelijke notitie: “De koningin is buitengewoon geïrriteerd.” Bussen vol mensen hadden ‘staan gapen’ naar de familie Van Vollenhoven in badpak en zwembroek. Wat natuurlijk niet zo gek is als je volledig legaal door een paleistuin wandelt en daar royals een duik ziet nemen in de vijver. Hier staan de Van Vollenhovens in 1986 voor hun eigen waterparadijs. 

Royal grill

1986 © ANP

Ambtenaren reageerden destijds net zo geïrriteerd als Juliana: “In feite is het zo dat het gezin de vrijheid heeft genomen te zwemmen terwijl ieder ander op dit toegankelijke terrein zich uitsluitend op de paden mag bevinden,” aldus een notitie die Geeraedts aantrof in het Nationale Archief. “Desnoods gaat de familie voortaan buiten de openstelling zwemmen, voor 10 uur of na 17 uur”, schreef een duidelijk kribbige ambtenaar. Krachtige taal, die ook toen al weinig uithaalde, want de Oranjes zijn briljant in hun zin doordrijven, in de veronderstelling dat ze boven de wet staan en beter zijn dan anderen. Gelukkig viel er buiten meer te doen dan alleen zwemmen, er kon ook worden gebarbecued.   

Gepikeerde prinses 

© André van den Heuvel / ANP

De koninklijke zwemvijveraffaire leidde tot hoog overleg tussen ministers, ambtenaren en een boze koningin. Prinses Margriet eiste bordjes ‘verboden toegang’, maar dat kon helemaal niet: de paleistuinen stonden immers open voor publiek. De ambtenaren overwogen een zwemverbod voor de familie Van Vollenhoven, maar zover kwam het niet. “De Staat zal het zwemmen niet verbieden mits het buiten de openstellingsuren van het park zal geschieden.” De familie Van Vollenhoven ging dus gewoon voor en na sluitingstijd hun gang. En vond dat naar verluidt buitengewoon belemmerend voor hun leuke leven op Het Loo, want ze waren béter gewend.Oh dear… 

Het hele verhaal en alle details lees je hier. 

Lees verder:

Openingsbeeld © André van den Heuvel / ANP

Laatste nieuws

Zie ook