Prins Boris van Bulgarije, wie kent ‘m niet?

In het Engels heeft hij een wat ongelukkige naam, maar verder is Boris Turnovski toch echt prins van Bulgarije. En nog r...

Lees ook

In het Engels heeft hij een wat ongelukkige naam, maar verder is Boris Turnovski toch echt prins van Bulgarije. En nog redelijk onbekend, dus hoog tijd voor een kennismaking.

Boris, prins van Tirnovo, hertog van Saksen, is geboren in Madrid als de eerste zoon van Miriam Unigria y Lopez en prins Kardam. Hij is de kleinzoon van Simeon II (79), de laatste tsaar van Bulgarije. Dat was een bijzonder populaire man, die na te zijn afgezet op democratische wijze weer politieke macht kreeg en van 2001 tot 2005 minister-president was. Een hele stunt, waar ook moderne royals nog altijd van onder de indruk zijn. 

Troonopvolger

© World of Royals

Kardam (links) was de oudste zoon van Simeon II (rechts). Sinds de dood van zijn vader in april vorig jaar is Boris nu de beoogd troonopvolger van de Bulgaarse troon, ware het niet dat Bulgarije een republiek is. Dus dan heb je niet zoveel aan zo’n titel. Maar een prins is nooit weg en vandaag wordt hij 19 jaar, dus hoop doet leven.

Heftige jeugd

© Onbekend

Boris is genoemd naar zijn overgrootvader Boris III, de op één na laatste koning van Bulgarije. Hij groeide op in Madrid met zijn broertje Beltran en volgde het Lycée Français. Frans, Engels en Spaans spreekt hij vloeiend, zijn Bulgaars is aan de zwakke kant. In 2008 veranderde alles voor de jongens, toen hun ouders in El Molar een zwaar auto-ongeluk kregen. Hun auto klapte tegen een boom en sloeg over de kop, vader Kardam raakte in een coma. 

Jaren amper thuis

© Europapress / Getty Images

Boris moeder, prinses Miriam (zij staat hier rechts), stuurde Boris, destijds 9 jaar, en zijn jongere broertje Beltran naar kostscholen in Oostenrijk en Engeland, om al haar tijd aan het herstel van haar man te kunnen geven. Die mocht in 2009 naar huis, maar kreeg in 2010 een terugval en lag nog vijf jaar in coma voor hij vorig jaar stief aan een longontsteking. 

Low profile prins… 

© Europapress / Getty Images

De Bulgaarse koninklijke familie is gerelateerd aan die van België en Griekenland, Kardam was de peetvader van prins Achileas-Ansdreas van Griekenland. Verder zijn ze close met de Spaanse royals, hier loopt Boris naast koningin Sofia en koning Juan Carlos van Spanje naar een herdenkingsdienst van zijn vader. Boris zou studeren in Londen, maar is zo low profile dat onbekend is welke richting hij heeft gekozen.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Europapress / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook