Prinsjesdag 2016: pracht, praal en Máxima!

De Glazen Koets glansde, koning Willem-Alexander keek plechtig, de koningin straalde en het Oranjezonnetje maakte er een...

Lees ook

De Glazen Koets glansde, koning Willem-Alexander keek plechtig, de koningin straalde en het Oranjezonnetje maakte er een vrolijke dag van in Den Haag.

De koningin droeg voor Prinsjesdag 2016 een tweedelige creatie van Claes Iversen die bestond uit een nachtblauwe zijde Amure top op een goudkleurige zijde satijn gabardine rok van satijn. Op de rok zat nachtblauw guipure kant en verder was de stof geborduurd met kleine pailletten. De goudkleurige sombrero Parabuntal hoed droeg ze al eerder.  

Middeleeuwse Laurentien 

© NOS

In de Gala Glasberline zaten prins Constantijn en prinses Laurentien. De laatste droeg een antracietgrijze jurk van ‘gebreide’ metallic stretch jersey. Het ontwerp is van Hardies Den Haag en Talbot Runhof en gebaseerd op – gezellig! – een maliënkolder. Dat is een beschermend vest dat vroeger door soldaten werd gedragen. De japon was zo te zien vrij zwaar, de rok zwaaide beeldig in slow motion om haar heen.  

De rijtoer  

Uiteraard gáát Prinsjesdag over de begroting van het kabinet, maar royaltywatchers hielden toch vooral hun adem in over de smalle hoge trap van de Glazen Koets. Het ging allemaal vlekkeloos, dankzij een royal oefensessie en wat galante hulp. In de koninklijke stoet reden vier koetsen. In de eerste Gala Berline zaten de ceremoniemeester en kamerheer, in de tweede de grootmeester en grootmeesteres. De koets daarna was de Gala Glas Berline waarin prins Constantijn en prinses Laurentien zaten. En dan als grande finale de Glazen Koets met de koning en koningin. 

Beatrix was er ook! 

© Bart Maat / ANP

Prinses Beatrix stond net als vorig jaar op het bordes van het Mauritshuis en wuifde hartelijk naar eerst Constantijn en Laurentien, en vervolgens natuurlijk naar Willem-Alexander en Máxima. Voor de gelegenheid was het bescheiden bordes uitbundig gestyled met appeltjes van oranje.

Hier gaat ’t om 

© Koen van Weel / ANP

Op Prinsjesdag spreekt Zijne Majesteit traditioneel tijdens de verenigde vergadering van de Staten-Generaal in de Ridderzaal de troonrede uit. In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. De vergadering wordt bijgewoond door de ministers en de staatssecretarissen, door vertegenwoordigers van het Corps Diplomatique en de Hoge Colleges van Staat (Raad van State, Algemene Rekenkamer, Nationale Ombudsman, Kabinet van de Koning, Hoge Raad van Adel en Kanselarij der Nederlandse Orden) en door andere vertegenwoordigers uit diverse sectoren van de samenleving. 

Begroting? Jurk!

© Koninklijk Huis / Facebook

Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse bevolking vindt Prinsjesdag een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener Raet onder ruim 1.000 Nederlanders. Bijna een kwart (24 procent) kijkt dan ook op de belangrijkste dag van het parlementaire jaar alleen naar de hoedjes, omdat zij aangeven er verder niets van te begrijpen. Bijna 4 procent zet alleen de televisie aan om de outfits van het koningshuis en in het bijzonder de jurk van koningin Máxima te bewonderen. Iets waar wij alle begrip voor hebben.

De balkonscène

© NOS

Verder lezen

Openingsbeeld © Remco van Waal / ANP

Laatste nieuws

Zie ook