Queen (90) heeft geen rijbewijs, rijdt nog zelf

Koningin Elizabeth houdt graag zelf de touwtjes het stuur in handen. En reed zelf hertogin Kate en haar moeder Carole Mi...

Lees ook

Koningin Elizabeth houdt graag zelf de touwtjes het stuur in handen. En reed zelf hertogin Kate en haar moeder Carole Middleton rond op Balmoral in haar 4×4. 

In haar favoriete groene Range Rover – al tien jaar oud –  toerde Hare Majesteit over het domein. Het protocol dicteert weliswaar dat ze door een chauffeur wordt gereden, maar op Balmoral voelt Elizabeth II zich vrij en mag ze graag zelf rijden. Van ‘een gevaar op de weg‘ lijkt geen sprake te zijn, maar zelfs als ze dat wél was, zou ze zich toch niet verplicht hoeven te laten keuren. It’s good to be the Queen.  

Jong geleerd

© Bob Haswell / Getty Images

De Queen leerde al heel jong – op haar 16de –  autorijden en reed tijdens WOII in de Women’s Auxiliary Territorial Service als monteur in ambulances en vrachtwagens. Vroeger reed ze ook graag zelf door Londen, zoals hier in 1958, op weg naar een polowedstrijd in Windsor. 

Dol op oude barrels

© Twitter

Jarenlang was de Queen – hier met hertogin Kate op de passagiersstoel – de enige Windsor die onder de motorkap van een stilgevallen auto kon kijken en in staat was die weer aan de praat te krijgen. Onder intimi mag ze graag mopperen dat ze niets meer aan dit talent heeft door de toegenomen mate van elektronica in auto’s. Op Balmoral rijdt ze het liefst in al wat oudere Landrovers en Range Rovers, die tegen een stootje kunnen. Pikant detail is dat de Queen nooit rijexamen heeft gedaan en geen rijbewijs heeft: als staatshoofd heeft ze dat niet nodig. Wel leerde ze al haar kinderen rijden, op de terreinen van Windsor, Sandringham en Balmoral. 

Daimlers en Bentley’s

© Twitter

Op de openbare weg laat ze zich overigens rijden, in een van de wagens uit de royal garage. Elizabeth mag er graag een beetje leuk bijzitten: vorig jaar werd er nog een Bentley Bentayga afgeleverd, à € 190.000. De beroemdste wagen was de Daimler Super V8 waarin ze zich vanaf 2001 drie jaar in liet rondrijden. De wagen had een costumized hoedenplank waarop de corgi’s naar buiten konden kijken, een uitschuifbare handtashouder en een telefoon die rechtstreeks met 10 Downing Street kon bellen. Hier zie je de moeder van Kate, Carole Middleton, naast Hare Majesteit zitten. 

Gratis luxe wagens

© Julian Finney / Getty Images

Haar persoonlijke wagenpark is van Britse makelij. De Queen krijgt ze gratis of tegen kostprijs, want Jaguar en Rolls-Royce zien de Queen maar al te graag in hun auto’s rondrijden. Samen zijn de auto’s zo’n € 11,8 miljoen waard. Alle wagens zijn voorzien van haar persoonlijke favoriet: stoelverwarming voor het koninklijke achterwerk.  

Meer over de Queen lezen? 

Openingsbeeld © Ben Stansall / Getty Images

   

Laatste nieuws

Zie ook