Japanse royals beginnen media-offensiefje

Zo hoor je maanden niets over de Japanse royals, zo gonst het van de geruchten over een troonwissel en struikel je over...

Lees ook

Zo hoor je maanden niets over de Japanse royals, zo gonst het van de geruchten over een troonwissel en struikel je over de potentiële troonopvolgers.

Vorige week maakte keizer Akihito (82) bekend dat hij, vanwege zijn hoge leeftijd, van plan is om ruimte te maken voor zijn zoon, kroonprins Naruhito (56, hier links). Dat was brekend nieuws, want de Japanse royals zijn reuze troonvast. En aanzienlijk progressiever dan hun beruchte hofhouding, want het machtige Imperial Household Agency schoot meteen in een kramp en meldde dat er van aftreden geen sprake is.

Wel/geen troonwissel?

© The Asahi Shimbun / Getty Images © The Asahi Shimbun / Getty Images

“Een potentiële troonsafstand vereist een amendement bij de Imperial Household Act (zoiets als de opvolgwet) en daarvoor is momenteel geen reden,” aldus een woordvoerder van de hofhouding. In deze organisatie wemelt het van de erebaantjes, bobo’s en commissarissen van de echoput, die vrezen voor een grote schoonmaak bij een wissel op de Chrysantentroon, wat zich uit in dit soort wonderlijk ontkenningen.

Beetje in beeld komen helpt

© The Asahi Shimbun / Getty Images © The Asahi Shimbun / Getty Images

Kroonprins Naruhito blijft er opmerkelijk blijmoedig onder, volgens insiders een teken dat vader en zoon uiteindelijk linksom of rechtsom toch wel zelf zullen bepalen hoe en wat. Hij zwaait hier samen met zijn vrouw kroonprinses Masako en hun dochter prinses Aiko (14) naar fans bij aankomst in het Kashihara Jingu Station. Ze zijn er om het mausoleum te bezoeken van keizer Jimmu. Daar bezoeken ze het graf van de eerste keizer van Japan ter gelegenheid van het feit dat de man precies 2600 jaar dood is (only in Japan, mensen).

Hoe moet het nu met Aiko?

© The Asahi Shimbun / Getty Images © The Asahi Shimbun / Getty Images

Logischerwijs zou bij een troonwissel prinses Aiko als enige kind van Naruhito en Masako kroonprinses worden. Een wet uit 1947 bepaalt echter dat alleen jongens troonopvolger kunnen zijn. En dat terwijl de Japanse geschiedenis toch acht pittig regerende keizerinnen kent. In 2004 leek deze wet te zullen worden aangepast. Maar toen beviel prinses Kiko, de vrouw van Naruhito’s jongere broer Fumihito, van een jongetje: Hisahito en ging de wetswijziging weer de kast in, #gemistekans.

Werk aan de winkel!

© The Asahi Shimbun / Getty Images © The Asahi Shimbun / Getty Images

Of die troonwissel er komt en of Japan qua opvolging zal toetreden tot de 21ste eeuw blijft dus voorlopig gissen. Maar reken gerust op wat extra fotomomentjes en een leuke lobby, de komende tijd. Het kan tenslotte nooit kwaad wat bekender te worden, als potentieel staatshoofd.

Laatste nieuws

Zie ook