Zien: Royals Dubai in de metro

Royalty uit het Midden-Oosten associeer je al snel met privéjets en gechauffeurde Maybachs. Niet voor de emir en...

Lees ook

Royalty uit het Midden-Oosten associeer je al snel met privéjets en gechauffeurde Maybachs. Niet voor de emir en de kroonprins van Dubai: die namen in Londen de metro.

Het zijn best originele royals. Zo stond prins Hamdan van Dubai al op de Burj Khalifa te zwaaien omdat Dubai de Wereldexpo 2020 had binnengesleept. Maar de jonge sjeik gaat dus even makkelijk van het hoogste gebouw ter wereld naar de krochten van de underground in de Engelse hoofdstad. Hieronder zie je links kroonprins Hamdan, waarover zo meer. Rechts zit zijn vader, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, die enorm multitaskt als vicepresident en premier van de Verenigde Arabische Emiraten, emir van Dubai en vader van 23 kinderen (9 zonen, 14 dochters) bij twee vrouwen.

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Kroonprins in Amsterdam

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Het was overigens niet de eerste keer dat kroonprins Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (33) zich van zijn gewone kant liet zien. Bij een bezoek in Amsterdam zat hij voornamelijk op een fiets. De man achterop noemt hij Mr. Uncle en is volgens ons zijn oom Saeed. Ze bezochten ook de driedimensionale Nachtwacht ? op het Rembrandtplein.

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Hamdan is dol op zijn vader

© Sjeik Hamdan / Facebook © Sjeik Hamdan / Facebook

“Mijn vader is mijn leraar in het leven,” zegt kroonprins Hamdan. “Ik leer nog elke dag van hem en zie zijn meningen als leidende sterren als het aankomt op strategische zaken.” En als voorbeeld dat je nooit te duur, te chic of te royal bent om gewoon de metro te nemen, dus. Bewijs van de liefde voor zijn vader: sjeik Mohammed staat zelfs op zijn telefoonhoesje, waarmee we toch echt een royal trend in showen met je familie beginnen te spotten.

En houdt ook van zijn moeder

© Emirates247.com © Emirates247.com

Hamdan is ook dol op zijn moeder: “Mijn moeder, sjeika Hind, is een echt icoon van een liefdevolle en zorgzame moeder,” zegt hij op zijn site. “Ze heeft me omringd met liefde en genegenheid en steunt me nog altijd. Ik heb diep respect voor haar. En ik beschouw elke maatschappij die moeders niet op waarde schat als waardeloos en oneervol.” Sjeika Hind mijdt de publiciteit, er zijn maar weinig foto’s van haar. We denken dat het de vrouw rechts is: ze krijgt hier een Lifetime Achievement Award van de Arab Women Awards voor haar verdiensten voor de maatschappij.

Hij schrijft gedichten!

© Sjeik Hamdan / Facebook © Sjeik Hamdan / Facebook

Prins Hamdan is eveneens bekend als Fazza, de naam waaronder hij zijn poëzie publiceert. Hij is kroonprins sinds 2008, toen zijn oudere broer Rashid terzijde werd geschoven. Die zou volgens Wikileaks een assistent van de emir hebben gedood en daarmee al zijn rechten op de troon hebben verspeeld. Prins Rashid stierf vorig jaar op zijn 33ste aan een hartaanval.

Gekneed op Sandhurst

© Sjeik Hamdan / Fazza © Sjeik Hamdan / Fazza

Zijne Hoogheid Prins Hamdan ging eerst in Dubai naar school en vervolgde zijn studie in Engeland, waar hij onder andere economie studeerde en de militaire academie Sandhurst doorliep. In een interview met Vision beschreef hij hoe Sandhurst hem “het belang van zelfdiscipline, toewijding, deugdzaamheid, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, begrip, teamwork, vriendschap en hard werken” had geleerd.

Grote liefde: paarden

© Sjeik Hamdan / Facebook © Sjeik Hamdan / Facebook

Hamdan is voorzitter van de Dubai Executive Council, te vergelijken met voorzitter van de raad van bestuur van de stad. Maar hij doet ook dingen uit persoonlijke belangstelling. Zo is hij voorzitter van zijn eigen e-universiteit, helpt jonge ondernemers in het zadel, deel een fotografieprijs uit en zet zich in voor sport en autisme. Hij is vooral dol op paarden, zijn familie heeft nogal een indrukwekkend aandeel in de Godolphin Stables, een volbloed stoeterij in het Engelse Suffolk. Hij zegt: “Dat een paard niets terug zegt, wil nog niet zeggen dat je er niet mee moet praten.” Maar hij is ook niet te beroerd om zich te laten prikken ? voor een goed doel:

© Sjeik Hamdan / Facebook © Sjeik Hamdan / Facebook

Hij is erg sportief

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Duiken, skydiven, uitputtende duurlopen als de Spartan Race uitlopen: de man is fit.

Tijger als huisdier?

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Wat kunnen we nog eens meer over de kroonprins vertellen? Afgaand op zijn Instagram is hij stapel op zijn naaste familie, vooral de kinderen. Daarnaast is hij een gretig selfienemer (vooral de foto’s waarop zijn vader zich zichtbaar zuchtend schikt in zijn fotograferende zoon zijn zeer menselijk). En is hij dol op dieren, al vragen we ons af wat er mis is met een gewone huis-tuin-en-keukenpoes in plaats van een tijger. Tóch een beetje OTT royal, dus, ondanks die metro. Waar hij overigens ook in Dubai regelmatig ? te vinden is.

© Sjeik Hamdan / Instagram © Sjeik Hamdan / Instagram

Laatste nieuws

Zie ook