Koningin Máxima genoemd in Argentijns schandaal

De Zorreguieta's behoren tot de gelukkigen die amnestie krijgen voor de megakapitaalvlucht die Argentinië rond 2000 in e...

Lees ook

De Zorreguieta’s behoren tot de gelukkigen die amnestie krijgen voor de megakapitaalvlucht die Argentinië rond 2000 in een peso-crisis stortte.

Lang verhaal kort: lang vóór de Panama Papers was Argentinië in de ban van een financieel schandaal waarbij er zo’n 10 miljard dollar naar offshore belastingparadijzen werd gesluisd. Máxima’s vader Jorge Zorreguieta (hier met een blauwe das naast haar moeder Maria in het oranje) zou hier als directeur én klant van de exclusieve VIP-bank Banco República persoonlijk mee te maken hebben gehad.

Ons kent ons

© Ronald Fleurbaaij / ANP © Ronald Fleurbaaij / ANP

De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri heeft nu amnestie verleend aan alle betrokkenen. Fijn voor de Zorreguieta’s, want niet alleen Jorge’s naam staat op de lijst van de ‘malditas cajas’ (vervloekte kluisjes), ook die van Máxima’s zus Dolores. Máxima zelf zou buiten schot zijn gebleven, al kan een beetje enthousiaste liefhebber van samenzweringstheorieën hiervoor kleurrijke redenen aanvoeren. Jorge ontkent overigens ooit iets verkeerd te hebben gedaan. Wel weer opmerkelijk is dat Macri eerder dit jaar een hoge functie creëerde voor Máxima’s zus Inès, zonder dat die daarvoor gekwalificeerd was. The Post Online dook in de kwestie, het hele verhaal vind je hier.

Laatste nieuws

Zie ook