7 Royal Fashion Faux Pas: je verkleden als vlag

Het is goed bedoeld en reuze patriottisch, maar serieus, je verkleden als vlag is geen gezicht. Met deze royal faux pas...

Het is goed bedoeld en reuze patriottisch, maar serieus, je verkleden als vlag is geen gezicht. Met deze royal faux pas laten we zien dat ook een prinses zich weleens een beetje laat meeslepen.

Laten we eerlijk zijn: er is er maar één die wegkomt met de nationale driekleur aantrekken en dat is Máxima. En dan alleen nog in een knipoogcreatie van Jan Taminiau. Toen nog prinses Máxima opende in 2009 de Mode Biënnale in Arnhem in deze inmiddels legendarisch creatie gemaakt van oude postzakken. Die veelvuldig is gekopieerd en vast ooit gretig door een van haar dochters zal worden gejat om er de show mee te stelen. Het kán dus wel. Maar in de meeste gevallen slaan royals hopeloos de plank mis als ze een poging tot vlagvertoon doen. Kijk & huiver…

1. Euh… interessant

© Princess Tessy van Luxemburg / Instagram © Princess Tessy van Luxemburg / Instagram

Ziehier prinses Tessy van Luxemburg, die echt, serieus, uit de grond van haar hart meende dat deze kleurencombinatie (wat is het, vaal petrol met vuil oranje?) het einde is. Voor alle duidelijkheid: het zijn de kleuren van de familie. Ze postte er enthousiast foto’s van, ook om de kou een beetje uit de lucht te halen rond de rel met haar schoonmoeder. Ze meldde: “National Day has come to an end. I love my country and its citizens so much! I am so blessed and honored to be one of them. #viveluxembourg #vivelegrandduc 🙂 thank you Marcin for my beautiful dress #nassaucolors @marcinlobaczdesigner.” Oh dear. Zittend werd het er niet beter ? op.

Nationale vlag kleding Luxemburg

2. Huh, Zweden?

© DPA © DPA

Nu is prinses Tessy een ware fashionista vergeleken met haar schoonzus, kroonprinses Stéphanie van Luxemburg. Die staat bekend als de slechtst geklede prinses van Europa en stelde recent dan ook niet teleur. Op het huwelijk van Guillaume de Dampierre en prinses Alix de Ligne verscheen ze om onverklaarbare redenen als de Zweedse vlag.

3. Tsja, Zweden…
Zweden Nationale Dag

En laten we eerlijk zijn: de Zweedse kleuren staan zelfs de Zweden niet echt. Behalve prinses Estelle dan. Maar die kan alles hebben.

4. Oh, Sonja…

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

Koningin Sonja van Noorwegen vergeven we veel. De schat heeft een heel eigen smaak. Ze is van huis uit naaister. En ze mag graag nog eens achter de machine kruipen. De allerergste experimenten met de nationale kleuren zijn er inmiddels wel uitgefilterd. Al kan ze het soms toch niet laten: rood-wit-blauw, ze is echt onverbeterlijk.

5. Margrinnik!
Nationale vlag kleding Denemarken

De stijl van koningin Margrethe is niet de subtielste: het gaat van wonderschoon groot gala tot klederdracht en tafelzeiltjes. Maar ze trekt ook schaamteloos de nationale kleuren aan, als statement in de Verenigde Staten. En ja, het is veel te matchy-matchy om fashion te zijn, maar we hebben nu eenmaal een zwak voor dit kunstzinnige type.

6. Grensgevalletje

© Laurence Griffiths / Getty Images © Laurence Griffiths / Getty Images

Toen Sheikha Mozah hoorde dat haar land Qatar in 2022 het WK voetbal mocht organiseren, was ze er helemaal op voorbereid, in een gewaad met de kleur van de nationale vlag. Wat mist, is het wit met de zaagrand, maar wees gerust: die zat in haar tasje verwerkt, zodat het plaatje toch helemaal klopte. Of niet, hoe je het maar bekijkt. Het wás een groot nationaal moment, maar toch – hmm. We zijn het chiquer van haar gewend.

7. Viva España!

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

Legendarisch is ook de combinatie waarin prinses Märtha Louise van Noorwegen naar het huwelijk van kroonprins Felipe van Spanje met Letizia kwam. Deze cartoonjurk is uitgevoerd in de kleuren van de Spaanse vlag, met onverklaarbare Nederlandse tulpen. Wat ongetwijfeld heel lief bedoeld was als verwarrende ode aan het gastland, maar serieus: dit trek je niet aan. Al helemaal niet naar een huwelijk. Punt.

Laatste nieuws