7 dingen die je wilt weten over Jetsun Pema van Bhutan

Koningin Jetsun Pema van Bhutan wordt vandaag 26 en is daarmee de jongste koningin van dit moment. We zijn dol op haar '...

Lees ook

Koningin Jetsun Pema van Bhutan wordt vandaag 26 en is daarmee de jongste koningin van dit moment. We zijn dol op haar ‘resting bitchface’, maar ze heeft meer te bieden. Daarom: 5 dingen die je wilt weten over de Drakenkoningin.

De ‘Kate Middleton van de Himalaya’, zoals ze vaak wordt genoemd, leeft voor een koningin vrij bescheiden. Ze woont met koning Jigme Khesar in iets wat alleen maar een cottage kan worden genoemd. En in plaats van een exotische honeymoon gingen ze wandelen in eigen land, om de onderdanen te ontmoeten. Limousine? Nee, hooguit een ? royal tandem.

© Queen Jetsun Pema / Facebook © Queen Jetsun Pema / Facebook

1 Jetsun Pema is een echte Bhutaanse
Jetsun Pema 9

Jetsun Pema is geboren in Thimphi (de hoofdstad van Bhutan) als de op een na oudste van vijf. Haar vader is piloot en de halfbroer van een eerdere koningin-gemalin. Haar moeder komt uit een oude adellijke familie van Bhutan, als je ver genoeg graaft zijn koning Jigme Khesar en verre familie van elkaar. Maar gelukkig ver genoeg om samen een schattig, gezond prinsje te maken. Haar oudere zus Yearso Lhamo is ook leuk getrouwd, met een broer van de koning, prins Jigme Dorji Wangchuck (ergens in Engeland bonkt Pippa Middleton nu met haar hoofd op tafel).

2 De koningin is dol op basketbal

Jetsun Pema 6

Hare Majesteit studeerde in India en Londen, aan Regent’s College deed ze Internationale Relaties en daarnaast nog deelstudies psychologie en kunstgeschiedenis. Nog altijd is Jetsun Pema erg geïnteresseerd in kunst en schilderen, al heeft ze ook een zwak voor basketbal: ze was aanvoerder van haar team op school. Tijdens het bezoek van prins William en hertogin Kate – ook dochter van een ooit vliegende vader, ook sportief, ook liefhebber van kunst, ook moeder van kleintjes – aan Bhutan hadden de dames dan ook gespreksstof te over.

3 Ze is leuk getrouwd
Jetsun Pema 5

Koning Jigme Khesar de Charmante stelde zijn aanstaande bruid in 2011 aldus aan zijn parlement voor: “Veel mensen zullen hun eigen idee hebben over wat een koningin moet zijn. Dat ze mooi op een unieke manier moet zijn, intelligent en wellevend. Ik denk dat iemand die de tijd krijgt om ervaring op te doen, kan uitgroeien tot een dynamisch mens in willekeurig welke rol. Voor de koningin is het belangrijk dat ze te allen tijde als individu een goed mens is en als de koningin moet ze vastberaden de mensen en het land dienen. Ik heb zo iemand gevonden als mijn koningin en haar naam is Jetsun Pema. Hoewel ze nog jong is, is ze warm en vriendelijk in zowel haar hart als haar karakter. Deze kwaliteiten, in combinatie met de wijsheid die met de jaren komt, zal haar tot een groot dienaar van de natie maken.” Hoe leuk is het dat ze schitteren op hun eigen kalender? Laten we hopen dat de RVD meeleest.

4 Haar man is een romanticus

© King Jigme Khesar / Facebook © King Jigme Khesar / Facebook

Jetsun Pema ontmoette Jigme Khesar voor het eerst tijdens een familiepicknick. Zij was toen zeven, hij zeventien. Voor hun huwelijk vertelde hij aan een groep studenten dat hij zo geraakt was door haar schoonheid en inner goedheid dat hij op zijn knieën viel en zei: ‘Als je volwassen bent en als ik single en niet getrouwd ben en jij single en niet getrouwd ben, zou ik graag willen dat je mijn vrouw wordt, mits we er dan nog zo over denken.”

5 Ze woonden (gasp!) samen

© King Jigme Khesar / Facebook © King Jigme Khesar / Facebook

Op het moment dat de koning bekend maakte dat hij voornemens was om te trouwen, hadden ze al drie jaar verkering in het geheim. Ze woonden zelfs al samen, dwars tegen het protocol in, wat traditionele Bhutanezen onmiddellijk geschokt naar een gebedssnoer deed grijpen. Maar waar ook uit op te maken valt dat het een match uit liefde is en geen verstandhuwelijk. Het stel trouwde op 13 oktober 2011 in Punakha Dzong. Het was een traditionele ceremonie, maar de koning is een moderne man en liet voor zijn jawoord al weten het ook in de toekomst bij één vrouw te zullen houden (in Bhutan is polygamie nog toegestaan).

6 Jetsun Pema kreeg een Drakenprinsje

© King Jigme Khesar / Facebook © King Jigme Khesar / Facebook

In februari werd Jetsun Pema voor het eerst moeder, van kroonprins Jigme Namgyel Wangchuck. Ze was vrij snel weer op de been en we zullen maar zeggen dat ze haar vreugde heel diep van binnen beleefde en verder totally Zen was omdat je onmogelijk een resting bitchface kunt hebben met zo’n schat van een baby in je armen. Toch?

7 Ze is een traditionista

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Jetsun Pema is de koningin van de schitterende, kleurrijke traditionele kleding en poseert dolgraag idyllisch bij bloesembomen. Maar op bezoek in het westen draagt ze meestal westerse kleding, waarin je haar amper herkent (inclusief Chanel-klassieker). Zoals hier op bezoek bij kroonprins Charles en Camilla op Clarence House in 2011. Maar ook in Bhutan laat ze haar liefde voor fashion niet helemaal los: zo’n prachtig gewaad gaat best samen met een paar kick-ass ? hakken. That’s our girl!

Jetsun Pema 7

Laatste nieuws

Zie ook