Wil je weten hoe Paleis Noordeinde er van binnen uitziet?

Altijd al willen weten hoe paleis Noordeinde er van binnen uitziet? Dan kun je deze zomer je ogen uitkijken, want het we...

Lees ook

Altijd al willen weten hoe paleis Noordeinde er van binnen uitziet? Dan kun je deze zomer je ogen uitkijken, want het werkpaleis van de koning in Den Haag wordt opgesteld voor het publiek.

Ook de Koninklijke Stallen zijn deze zomer toegankelijk voor bezoekers. Het paleis zal vanaf 23 juli vier zaterdagen te bezichtigen zijn. Het idee om het paleis in de zomer open te stellen voor publiek komt overgewaaid uit Engeland, daar is het al jaren een succes. Nu heeft dus ook koning Willem-Alexander besloten om zijn werkpaleis open te stellen. Leuk!

Voor 6 euro mag je naar binnen

© RVD © RVD

Toegang tot het paleis en de paardenstallen is niet gratis. Om te voorkomen dat mensen niet komen opdagen, wordt er een toegangsprijs gevraagd van 6 euro.

Er is van alles te zien

Inkijkje NL
Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koning. Het Rijk stelt het paleis bij wet aan het staatshoofd ter beschikking. Tot het paleis behoren ook de Koninklijke Stallen. Het staldepartement zal 16 middagen te bezichtigen zijn: op 26 juli voor het eerst en in de vier weken daarna vier dagen per week.

Hier houdt de koning kantoor

© Koninklijk Huis / RVD © Koninklijk Huis / RVD

In de paleistuin bevindt zich het Koninklijk Huisarchief, dat eigendom is van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Niet bekend is of er ook een blik in het koninklijk kantoor kan worden geworpen (misschien vanachter een fluwelen koord? Pretty please?). De RVD is er op dit moment nog wat zuinigjes over en spreekt van de mogelijkheid ‘om kennis te nemen van enkele bijzondere (kunst-) historische ruimtes in het paleis, dat behoort tot ons nationaal erfgoed.’ De Majesteiten zullen je overigens niet passend wuivend verwelkomen, die zitten dan vermoedelijk lekker in hun vakantiehuis in Griekenland.

Zo kom je erin

© Koninklijk Huis / RVD 2008 © Koninklijk Huis / RVD

Bezoekers krijgen toegang met een toegangsbewijs dat vanaf eind juni is aan te schaffen via een speciale website. Het gaat hierbij niet om een combi-ticket maar het betreft een toegangsbewijs voor Paleis Noordeinde óf het Staldepartement. Kaarten staan op naam en zijn alleen geldig met legitimatiebewijs. Per boeking mogen maximaal vier kaarten worden besteld. Een kaart geeft toegang op een vaste aangegeven datum en tijd. Het paleiscomplex is overigens vanaf eind mei ook virtueel te bezichtigen via Google Street View, voor het geval je achter het net vist met een kaartje.

Uitblinkerslunch op Noordeinde

© Jeroen van der Meyde / RVD © Jeroen van der Meyde / RVD

Op Paleis Noordeinde werd vandaag de inmiddels traditionele Uitblinkerslunch van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gehouden. Met deze lunch wil het koninklijk paar haar waardering tonen voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Sommigen zijn bekend, andere minder bekend, maar stuk voor stuk ‘uitblinkers omdat zij recentelijk een prijs of andere onderscheiding hebben ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media & journalistiek, wetenschap, zorg, sport en bedrijfsleven.’

In 2006 organiseerden de toen nog prins van Oranje en prinses Máxima voor het eerst de Uitblinkerslunch. Sindsdien zijn meer dan 600 uitblinkers tijdens ruim 20 lunches op Paleis Noordeinde in het zonnetje gezet. In de categorie Beau Monde waren uitgenodigd: acteur Martijn Fischer (winnaar Gouden Kalf voor ‘Bloed, Zweet en Tranen’) en Georgina Verbaan, die vorig jaar haar tweede Gouden Kalf won, voor haar rol in ‘De Surprise’.

Laatste nieuws

Zie ook