Royal wedding op komst: prins Leka van Albanië gaat trouwen!

Yay, er is weer een royal wedding op komst: prins Leka van Albanië gaat trouwen met plaatselijke showbizzprinses Elia Za...

Lees ook

Yay, er is weer een royal wedding op komst: prins Leka van Albanië gaat trouwen met plaatselijke showbizzprinses Elia Zaharia!

Elia (33) volgde de toneelschool in Parijs, zat daarna op het conservatorium in Bordeaux en deed een opleiding kunst en scenografie. En die achtergrond kan ze goed gebruiken als ze weer eens met haar lief voor een portret moet poseren: op platte schoenen komt ze net tot zijn schouder en voor officiële foto’s maken ze dan ook graag gebruik van een bank, trap of andere truc om enigszins op één lijn te komen. “Ik vind dat heel grappig,” zegt ze. “Verder passen we echt prima bij elkaar.”

Albanese Spice Girl


In haar jonge jaren zat Elia in de meidengroep Spirit Voice – kijk haar hier eens lekker zingen in songfestivalstijl! – later ging ze het theater in en speelde ze mee in een paar films. Ze geeft les aan de Marubi Film Academy en was regelmatig te zien in het Albanees Nationaal Theater. Het stel leerde elkaar kennen op een charity event en verloofde zich in 2010.

Zes jaar prinsessentraining

Leka Twitter
Sindsdien wonen Leka (hij wordt morgen 34) en Elia samen. Ze vergezelde hem naar events zoals het 400-jarig bestaan van de Romanov-dynastie in Rusland en het huwelijk van een prins van Egypte.

Yay, het wordt een grote bruiloft!

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Over hun eigen huwelijk zegt de prins: “Het wordt een grote bruiloft, als reclame voor Albanië, zodat mensen in het buitenland een ander beeld krijgen van ons mooie land. Ik hoop dat we er veel vrienden kunnen ontvangen en er een onvergetelijke dag van kunnen maken.” Dit is de officiële verlovingsfoto, in de voormalige koninklijke bibliotheek.

Alleen koning Leka II in naam

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Prins Leka van Albanië is het enige kind van kroonprins Leka (ook bekend als koning Leka I) en Susan Cullen-Ward, met wie hij hier op de foto staat. Sinds de dood van zijn vader in 2011 wordt hij ook wel koning Leka II genoemd. Aangezien Albanië de monarchie afschafte, wordt die titel echter alleen door een klein groepje monarchisten gebruikt. Leka zelf houdt het gewoon op prins en geldt binnen de adel als het hoofd van het Huis van Zogu.

Stukje Albanië in Johannesburg

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Leka is geboren in Zuid-Afrika. Omdat zijn ouders in ballingschap leefden en de troonpretendent op Albanese grond geboren diende te worden, kwam de Zuid-Afrikaanse regering hen tegemoet. Hun kamer op de kraamafdeling Sandton Clinic werd voor 24 uur Albanees territorium verklaard. It’s good to be royal.

Internationaal vernoemd

Leka 2015
Uit zijn namen valt op te maken hoe ingewikkeld zijn afkomst is en hoe politiek gevoelig het allemaal lag. Hij heet Leka naar zijn vader, Anwar naar de Egyptische president Anwar El Sadat, Zog naar zijn opa, koning Zog I, Reza naar de sjah van Perzië en Baudouin naar koning Boudewijn van België. Msiziwe tenslotte, is een eretitel van de Zulu’s. Phew.

Kleurrijke en driftige vader

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Prins Leka volgde het klassieke pad van een troonopvolger: hij zwaaide als beste buitenlander af van de prestigieuze Engelse Sandhurst Military Academy en studeerde internationale betrekkingen. Omdat hij geen aanspraak maakt op de troon, ligt hij een stuk beter in zijn thuisland dan zijn vader. Leka I, hier met koningin Susan, was nogal een kleurrijk type dat thuis een compleet wapenarsenaal had. Ooit voorkwam hij op het vliegveld in Gabon arrestatie en uitlevering aan Albanië door in de vliegtuigdeur te verschijnen met een bazooka. As you do.

Prins Leka werkt als diplomaat

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Leka woont met Elia in Tirana en werkt als sinds 2007 in de diplomatieke dienst. Tot 2013 was hij ‘politiek adviseur van de president’, waarmee hij dichter bij modern koningschap kwam dan zijn vader met al zijn woedeaanvallen. Tegenwoordig zet hij zich vooral in voor humanitaire doelen en werkt hij weer als diplomaat.

Ode aan oma Geraldine

© AlbanianRoyalCourt.al © AlbanianRoyalCourt.al

Op 8 oktober trouwt hij met Elia, die zich vooral gaat bezighouden met de Queen Geraldine Foundation, genoemd naar Leka’s bloedmooie oma, hier afgebeeld. “De betekenis van echte voorspoed is hoop geven,” zegt Elia. “Niets materieels kan meer waard zijn dan een leven op een positieve manier veranderen. We willen de wereld om ons heen dienen. Onze stichting zet zich in voor Albanese gezinnen die hulp nodig hebben, met kinderen die liefde en zorg nodig hebben. We moeten onze ouderen steunen. We moeten daar zijn waar ons hart de dienst uitmaakt.” Gesproken als een bijna-prinses!

Laatste nieuws

Zie ook