Zwijmel mee met 7 echte Dancing Queens!

Real Life Dancing Queens, het heeft iets zaligs ongemakkelijks. Royals zijn getraind op stilstaan en plechtig kijken, ni...

Lees ook

Real Life Dancing Queens, het heeft iets zaligs ongemakkelijks. Royals zijn getraind op stilstaan en plechtig kijken, niet op elegant zwieren.

De een brengt het er dan ook beter vanaf dan de ander, maar soms verrassen royals ook. Deze foto van prinses Beatrix met haar echtgenoot prins Claus in 1973, tijdens het Internationale Persbal in Amsterdam is misschien wel een van de leukste die ooit van het stel is gemaakt. Hij heeft er zin in, zij doet even niet aan stille waardigheid en je hebt meteen zin om mee te doen. Het kan echter ook anders…

Monaco specialiseert zich in stilstaan

© Palais Princier © Palais Princier

Neem bijvoorbeeld prinses Charlene en prins Albert van Monaco, die jaarlijks samen het Rozenbal openen. Albert groeide op in de discotijd en danste menigmaal The Hustle, maar laat dat met zijn huidige rugklachten wel uit zijn hoofd. Charlene’s natuurlijke dansstijl is stapje-naar-links-stapje-naar-rechts en vooral niet teveel opvallen. Die twee hebben zich dus vakkundig gespecialiseerd in een beetje glamoureus heen en weer wiegen, voor het fotomoment. En daarna weer snel naar de kant.

Máxima: ‘Hij is van hout!’

© RVD / Koninklijk Huis © RVD / Koninklijk Huis

Samen dansen was een van de eerste dingen die kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta deden, toen ze elkaar ontmoetten op de Féria van Sevilla in 1999. Hij had haar al in haar eentje zien dansen, waarbij ze lekker vals meezong en passen improviseerde. En vroeg haar even later in zijn beste school-Spaans ten dans. ‘Hij improviseerde voor de grap een tango,’ zo staat in ‘Máxima: de Argentijnse Jaren’. ‘Ze wervelden lachend rond tot er een plaat van Elvis werd opgezet. Het duurde niet lang op de prins legde zijn handen om haar middel. Hij had sterk de neiging haar te kussen.

Plagerig riep ze naar haar vriendinnen: ‘Hij is van hout!’
‘Wat zeg je?’ vroeg de prins glimlachend.
‘Dat je van hout bent,’ zei ze eerlijk.
Hij schoot in de lach. En werd verliefd op haar.

Dat oefening kunst baart, bewees het stel op een feest ter ere van hun bruiloft in 2002: heerlijk, die lach. En mijnheer van Oranje bleek toen al heel wat soepeler over het parket te schuiven.

Vintage Fever: prinses Diana en John Travolta

Dansende royals Travolta en Diana
Prinses Diana en prins Charles waren in 1985 te gast in het Witte Huis. Hun relatie was toen al op de klippen gelopen; Charles had de draad met Camilla weer opgepakt. Dus Diana voelde zich niet al te schuldig om de show te stelen, toen John Travolta haar ten dans vroeg. Ze zwieren hier op muziek van Johns film ‘Saturday Night Fever’ (1977). “Ze had iets heel liefs en meisjesachtigs over zich en ik had het gevoel dat ik haar deed denken aan haar kindertijd, waarin ze vast ‘Grease’ had gezien,” zegt Travolta.

Dancing Queen van Denemarken

Dansende royals Margrethe en Frederik
Koningin Margrethe van Denemarken is dol op dansen. Volksdansen, tapdansen, balletdansen – ze stort zich er met verve in en kan het goed. Haar zoon prins Frederik had dan ook niets te vrezen toen ze samen het Danish Gala Arts & Culture Gala openden. Zijn moeder kan namelijk ook héél goed leiden. Lees: blijft op de troon zitten tot ze er vanaf rolt.

De Queen doet aan volksdansen

© British Monarchy © British Monarchy

Foxtrot, wals, de iets snellere Weense wals, Quickstep – koningin Elizabeth kan ze allemaal (en ging als jonge koningin begin jaren zestig ook wel eens twistend door het paleis, als ze dacht dat niemand keek). Maar haar favoriete dans is nog altijd de Schotse reel, een vrolijke volksdans die traditioneel op feestjes op Balmoral wordt gespeeld. Tegenwoordig doet ze niet meer de hele dans mee, maar ze kan ook op een stoel nog leuk in de maat tikken.

Het sprookje van de Zwevende Zweden

© Getty Images © Getty Images

De hele balzaal zwijmelde toen prins Carl Philip en prinses Sofia van Zweden hun huwelijksbal openden. De dame en heer hadden geoefend en brachten het er, zij het een peu nerveu, goed af. Al maakten ze de indruk toch liever samen op Coldplay te swingen. Hieronder de bewegende beelden. Let ook even op het momentje waarop hun ouders mee gaan doen. Sofia’s moeder Marie, marketingmanager in diepvrieszakjes, danst volgens de etiquette met koning Carl Gustav. En haar vader, jobcoach Erik, met koningin Silvia. Hoe sprookjesachtig wil je het hebben?

Laatste nieuws

Zie ook