10 x kicken met hertogin Kate

10 x kicken met hertogin Kate, ter ere van haar 34ste verjaardag. Want ze flikte het toch maar: toekomstige koning aan d...

Lees ook

10 x kicken met hertogin Kate, ter ere van haar 34ste verjaardag. Want ze flikte het toch maar: toekomstige koning aan de haak slaan, in 15 jaar nooit een royal faux pas maken en ‘a heir and a spare’ produceren. En tussendoor ook nog even een stijlicoon worden en de Queen inpakken. Niet dat er geen kritiek is. De Britten morren over haar werklust, maar als moeder van twee nog heel kleine kinderen is het natuurlijk niet zo raar om niet fulltime werkbezoeken te willen afleggen. En ja, ze heeft een verrukkelijk luxe leven, maar dat is inherent aan de baan. Een monarchie zonder paleizen, tiara’s en relletjes om tennisbanen is ook weer zo niksig. Dus daarom, 10 x Kate en waarom we zo van haar houden.

1 Ze scoorde een prins

© Family Middleton © Family Middleton

Of het nu de enthousiaste aanmoediging van mama Middleton was of Kate’s vrije keuze om naar St. Andrews te gaan, ze wist prins William voor zich te winnen. En dat was geen eitje, want Zijne Koninklijke Hoogheid is argwanend en eigenzinnig. En de concurrentie was groot enorm. Hoe ze het flikte? Discretie, humor en warmte. Kate is ‘a good sport’ die tegen een stootje kan. Ze introduceerde hem bovendien vrij snel bij haar hartelijke familie, waar hij het soort ‘comfortabel, maar normaal’ leven vond wat hij graag zelf zou hebben. Well played, Kate.

2 Ze pikte niet alles

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

In de acht jaar verkering die ze als ‘Waity Katey’ uitzat heeft ze vaak het verwijt gekregen dat ze als een geisha in de wacht stond in de hoop op een aanzoek, in plaats van gewoon haar eigen leven te leiden. Feit is dat ze gewoon een goed gevoel voor timing heeft: in 2007 gingen William en zij uit elkaar omdat hij zijn gang ging en zij het niet meer pikte. Kate treurde niet, ging uit met zus Pippa, werd weer in korte rokjes gespot en maakte niet de indruk dat ze ‘stuk was van verdriet’, zoals de tabloids het probeerden te spinnen. Na drie maanden was William bij haar terug, ditmaal wél gemotiveerd. Dus die saffieren verlovingsring van prinses Diana waar Kate hier zo tevreden naar kijkt? Die heeft ze dik verdiend.

3 Ze gunde ons een sprookjesbruiloft

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Op het moment dat William en Kate trouwden, was er slechts sprake van een prinselijk huwelijk. William was (en is) nog geen troonopvolger. Hij haat ceremonieel gedoe, Kate is niet iemand die er enorm van geniet om het middelpunt van de belangstelling te zijn (voor het geven van speeches traint ze inmiddels al drie jaar). Dus ze hadden het bescheiden kunnen houden. Maar het stel besefte dat er de nodige Pump & Circumstance van hen verwacht werd. Dus koos de bruid voor Britse couture. Slikte zoveel antihistamine tegen haar paardenallergie en koetsziekte dat ze aan dit sprookjesmoment kon meedoen (dat ze zo vaak aan haar lippen likte, kwam omdat ze door de medicatie een gortdroge mond kreeg). En gunde ook zus Pippa een beeldige jurk, waaruit valt op te maken dat ze niet eens een Bridezilla was.

4 Ze doet leuk mee

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Kate is sportief en laat zich niet snel afschrikken. Hier hockeyt ze met het nationale team, tijdens de voorbereidingen van de Olympische Spelen. Niet om het een of ander, maar dit hebben we Letizia, Mary of Mette-Marit nooit zien doen. Máxima krijgt vrijstelling in deze categorie, voor alles wat ze tijdens Koninginnedagen heeft doorstaan aan zeepkistraces en koekhappen.

5 Ze is enthousiast

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

We zijn dol op de Windsors, maar laten we eerlijk zijn: ze hebben de beruchte Britse ‘stiff upperlip’ uitgevonden. Kate doet eerder gezellig mee op werkbezoeken en schroomde niet voor een enthousiaste hug toen tijdens de Olympische Spelen in 2012 de Britse fietsers het geweldig deden in het Velodrome. Van alle foto’s van het stel is dit misschien wel de meest adorable one ooit.

6 Ze kan pluishaar hebben

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Psychologen kunnen er hele talkshows mee vullen: Kate haar is haar kroon, troostlapje, gordijntje en grote trots. Prinses Pijpenkrul maakt er altijd veel werk van, het wordt tweewekelijks professioneel gewassen en opgepept en ze mag graag een beetje experimenteren met kapsels. Er is één ding waar ze echter nog nooit mee is betrapt en dat is met pluishaar. Op de Solomon Eilanden was er echter geen ontkomen aan: het was er warm en vochtig, zelfs styling van industriële sterkte kon haar niet meer redden. Het was haar niet aan te zien: vrolijk én frizzy liet ze zich naar Tuvanipupu Island peddelen. En zo doe je dat, als vrouw van de wereld.

7 Ze heeft lak aan yummy mummy’s

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Hertogin Kate had een zware eerste zwangerschap. Nog voor ze de eerste twaalf weken had volgemaakt, moest ze al bekend maken dat ze in verwachting was, omdat ze wegens extreme misselijkheid (hyperemesis gravidarum) moest worden opgenomen. De openheid zorgde voor aanzienlijk meer bekendheid en begrip voor de aandoening. En toen ze met prins George naar buiten kwam, stak ze een denkbeeldige middelvinger op naar alle yummy mummy’s die  ‘een dag na de bevalling alweer in hun jeans passen’. In haar blauwe jurk was goed te zien hoe een pas bevallen moeder er echt uitziet, #cool.

8 Ze kan leuk multitasken

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Dus, je moet op hoge hakken een steile vliegtuigtrap af. Terwijl de wind je haar in je gezicht dreigt te blazen en je rok omhoog blaast. Er onderaan een batterij Nieuw-Zeelandse notabelen en fotografen wacht. En je de knorrige, ongedurige aanstaande troonopvolger op je arm hebt. En dan nóg niet cynisch: ‘Nee William, help me vooral niet!’ snauwen? Dan sta je echt positief in het leven. Ook fijn aan deze foto: hij onderstreept nog eens de knopenfetisj van Kate, die ook heel goed Duchess Buttons zou kunnen heten.

9 Ze is een geboren moeder

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

William kan het niet vaak genoeg zeggen: Kate is een geweldige moeder. Die weliswaar kan terugvallen op nanny Maria, maar zich toch niet te goed voelt om zich vuil te maken met haar ondernemende zoon George. En beeldige foto’s van dochter Charlotte maakt én deelt.

10 Ze won de Queen voor zich

© Getty Images © Getty Images

Als je a) kapmouwtjes cool weet te maken en b) een toptiara mag lenen (dit is de Lotusbloem tiara, die ook bekend staat als de Papyrus Tiara; het was een lievelingsstuk van de Queen Mum en prinses Margaret), ben je in onze ogen al gearriveerd. Maar als je dan tijdens een staatsbanket samen met de Queen de eregast – in dit geval de Chinese president Xi Jinping – mag flankeren, dan heb je ook het vertrouwen van Hare Majesteit gewonnen. Kudos to Kate! En happy birthday, natuurlijk!

Laatste nieuws

Zie ook