Spannend, de geheime boodschappen van Charles!

Spannend, de geheime boodschappen van Charles! Voor een goed verstaander vertellen de kerstkaarten van de prins van Wale...

Lees ook

Spannend, de geheime boodschappen van Charles! Voor een goed verstaander vertellen de kerstkaarten van de prins van Wales het verhaal van zijn relaties. Inclusief lief, leed, een bittere vechtscheiding en hertrouwen, ditmaal met zijn grote liefde. Op die uit 1981 spelen hij en zijn kersverse vrouw prinses Diana briljant schone schijn. Diana weet echter dat Charles nog altijd contact heeft met zijn minnares Camilla Parker Bowles. Op de foto is bovendien niet te zien hoe diep ongelukkig ze was met het leven aan het hof, waar het haar als nieuwkomer niet gemakkelijk werd gemaakt. De foto was vooral voor de bühne, om de illusie van het sprookjeshuwelijk van dat jaar in stand te houden.

1982: William maakt zijn debuut

Royal kerstkaarten 1982
Er is een tijd geweest dat Diana en Charles echt gelukkig waren samen en dat is na de geboorte van prins William. Charles heeft besloten zijn huwelijk een kans te geven en heeft tijdelijk gebroken met Camilla. En Diana is zielsgelukkig om moeder te zijn. De maanden na de geboorte van hun eerste kind zijn de gelukkigste in het huwelijk van Charles en Di: Wills is hun alles.

1983: Er is weer afstand

Royal kerstkaarten 1983
Het ziet er allemaal reuze knus en country uit, maar je ziet hier toch verwijdering tussen Charles en Diana. De belangstelling rond prinses Diana heeft inmiddels hysterische vormen aangenomen. Charles is jaloers op haar populariteit en voelt zich genegeerd door zijn eigen volk. Met Diana gaat het intussen ook niet goed: ze is in de greep van eetstoornis boulimie.

1984: Hallo Harry!

Royal kerstkaarten 1984
Je zou het niet zeggen als je naar deze foto kijkt, maar 1984 betekent het begin van het einde voor Charles en Diana. Hoewel Diana dolgraag een dochtertje had gewild, is ze intens gelukkig met een gezonde tweede zoon: prins Harry. Charles is tevreden met ‘a heir and a spare’ (een erfgenaam en een reserve), maar reageert niet erg enthousiast als hij hem ziet: “O, het is een jongen en hij heeft nog rood haar ook”. Dat rode haar was een Spencertrekje van haar familie en een gemene verbale trap naar de kraamvrouw. “Vanaf dat moment was het alsof er bij mij van binnen iets was doodgegaan,” zei Diana later.

1985: Diana is diepongelukkig

Royal kerstkaarten 1985
Diana kijkt nog nadrukkelijker niet de camera dan het jaar ervoor. De lichaamstaal van het stel spreekt boekdelen: er zijn problemen in het paradijs. Diana staat zo onder druk dat ze graatmager is geworden, iets waar zelfs de Queen haar zorgen over uitspreekt. De kroonprins is niet in staat met de stemmingswisselingen van zijn vrouw om te gaan (“Ze interesseren me gewoon niet”) en begraaft zich in zijn werk.

1986: faux eensgezindheid

Royal kerstkaarten 1986
Charles en Diana lachen geforceerd, maar van echte vrolijkheid is geen sprake meer. Diana is ongekend populair en kan buiten het paleis geen kwaad doen. Charles legt het weer aan met Camilla. Diana – ze heeft hier Tigger op schoot – weet het en weet ook dat ze machteloos staat.

1987: de Queen grijpt in

© British Monarchy © British Monarchy

De kerstkaart van Charles en Diana was in dit jaar een vakantiekiekje van hun tripje naar het zomerpaleis van Juan Carlos van Spanje op Mallorca (waar Di schaamteloos flirtte met JC). Het kan niet verbloemen dat het publiek begint te vermoeden dat er grote problemen zijn in het kroonprinselijk huwelijk. In het najaar van 1987 is het stel in een periode van vijf weken slechts zes uur bij elkaar. Charles spendeert zijn tijd liever aan Camilla, Diana heeft een knappe officier leren kennen: James Hewlitt. Koningin Elizabeth lijkt aan te voelen dat het allemaal in tranen zal eindigen en probeert de aandacht van het naderend onheil af te wenden door met haar man Philip en de kleinkinderen op de kerstkaart te gaan staan. Links staan William en Harry, achter en rechts Peter en Zara Phillips.

1989: voor volk en vaderland

© British Monarchy © British Monarchy

De boodschap is duidelijk: Diana gaat voor haar zonen, Charles staat er naast en raakt zelfs Harry niet aan. Beiden zijn op dit moment verwikkeld in buitenechtelijke affaires, beiden hebben besloten voor de kinderen, volk en vaderland bij elkaar te blijven. Charles woont echter voornamelijk op Highgrove waar Camilla de vrouw des huizes is, Diana resideert met de kinderen in Kensington Palace. Ze spreken nog nauwelijks met elkaar, alle communicatie verloopt via hun staf.

1991: de laatste kerstkaart samen

© British Monarchy © British Monarchy

Als in 1991 #awkward al had bestaan, was die toepasselijk geweest voor het laatste familieportret dat het gezin Wales als kerstkaart rondstuurt. Het huwelijk is voorbij, de kinderen weten het, Charles lijkt vaag opgelucht, Diana zit vol snode plannen. Hoe ver ze uit elkaar zijn gegroeid blijkt dat jaar uit het incident waarbij William door een ongeluk met een golfclub in het ziekenhuis belandt. Zijn moeder slaapt naast zijn bed in het ziekenhuis, zijn vader gaat naar de opera.

1993: alleenstaande vader

Royal kerstkaarten 1993
Op de kaart in 1992 stonden alleen Harry en William. Het was een ‘annus horribilis’ voor de Queen, met de scheiding van Charles en Diana, uitgelekte pikante gesprekken tussen Charles en Camilla, het Andrew Morton boek waarin Diana de Windsors en haar huwelijk afbrandde en een echte fik, in Windsor Castle. Het jaar daarop probeert Charles, die werd gezien als een afwezige vader, dat beeld bij te stellen door met zijn zonen te poseren. Het lukt: hij ziet er voor het eerst in jaren ontspannen en happy uit.

1994: ook Diana is happy

Royal kerstkaarten 1994
De wereld ligt aan Diana’s voeten. Ze is dol op haar kinderen, ze kan niet stuk als The People’s Princess, ze heeft de vrijheid om zich aan haar goede doelen te wijden. En ze is zo slim om haar glamourfactor zorgvuldig te koesteren: haar kerstkiekjes zijn meestal van Mario Testino.

1995: what were they thinking?

Royal kerstkaarten 1995
De prins heeft een licht belegen gevoel voor humor en zijn zonen zijn nog zo jong – William is hier 13, Harry 11 – dat ze op zijn verzoek best in een urn wilden gaan staan voor een olijke kerstkaart. De hond is wel wijzer. ‘Welkom in het Theater van de Lach’, zullen we maar zeggen.

1996: alsof ze al weg was…

Royal kerstkaarten 1996 1
Op de laatste kerstkaart van Diana staat ze niet zelf. In 1996 stuurt ze een informeel kiekje van William en Harry met hun nichtjes Beatrice en Eugenie. De foto die Charles in 1997 als kerstkaart stuurde (zie hieronder) is genomen op het koninklijk jacht Brittania, een paar dagen voor Diana zou verongelukken. Het waren de laatste momenten waarop de jonge prinsen onbezorgd en vrolijk waren, voor een periode van groot verdriet aanbrak.

Royal kerstkaarten 1997 2

1998: All in the family

Royal kerstkaarten 1998
Voor het eerst ooit wordt een kaart van de hele familie, inclusief de honden, verstuurd. De boodschap is duidelijk: ook na de Diana Jaren zorgen de Windsors voor continuïteit en traditie. Andrew (3de van links) mokt nog wat over zijn scheiding van Fergie, maar Charles die naast hem staat, is net vijftig geworden en lijkt vrede te hebben met de situatie.

1999: Trotse vader Charles

PRINCE CHARLES' CHRISTMAS CARD FROM 1999 SHOWING THE PRINCE OF W
Charles heeft zijn imago als afstandelijke en afwezige vader geheel bijgesteld en is gelukkig. Camilla is inmiddels al een tijdje gescheiden van haar man, in 1999 maakt de kroonprins duidelijk dat zijn grote liefde en hij een relatie hebben, door met haar naar een feest in The Ritz te gaan (samen op de kerstkaart is nog een stapje te ver). William en Harry lijken ermee te kunnen leven: beide zitten op kostschool en maken de hernieuwde romance niet van dichtbij mee. Bovendien gunnen ze hun vader nieuw geluk. William zou een paar weken na het nemen van deze foto trouwens Kate Middleton leren kennen, op de universiteit van St. Andrews.

Hoe ging het verder?

Royal kerstkaarten 2010 2
Tot en met 2005 poseerde Charles voor zijn kerstkaarten trots met zijn steeds langer wordende zonen. In dat jaar trouwde hij met Camilla en bestond de kerstkaart uit een kiekje van het nieuwe gezin, inclusief zijn stiefkinderen Tom en Laura Parker Bowles. Op de kaarten daarna staat hij, ontspannen en gelukkig, met alleen Camilla, met wie hij zijn eigen happy end kreeg. De jongere generatie lijkt de traditie van de gezinskaart nog niet opgepakt te hebben. Wat jammer is, want we kunnen niet genoeg kiekjes van George en Charlotte zien.

UPDATE: De kaart van 2015!

Charles en Camilla kerstkaart

Nou, de kaart van dit jaar is binnen hoor. En kijk nou toch eens hoe lief! Deze zomer genomen door een vriend, in Schotland. De foto was niet bedoeld voor publicatie, maar Charles en Camilla vonden hem zo leuk dat het hun kerstkaart is geworden. Wat er ook aan vooraf is gegaan, fijn dat ze tóch hun happy end hebben gekregen.

 

 

Laatste nieuws

Zie ook