Het geheim van sheikha Mozah

Wat is toch het geheim van sheikha Mozah? Oké, ze is lang genoeg om anderhalve Queen uit te kunnen bouwen, maar boven al...

Lees ook

Wat is toch het geheim van sheikha Mozah? Oké, ze is lang genoeg om anderhalve Queen uit te kunnen bouwen, maar boven alles uittorende royals zijn er wel meer (hoi Máxima!). En ze werkt rinkelend van de diamanten aan armoede in haar land uitbannen, maar daarin is ze ook niet de enige (hallo Rania!). Sheikha Mozah zou natuurlijk dolgraag willen dat we het alleen maar over het maatschappelijk belang van haar rol als oosterse vorstin zouden hebben. Maar de reden dat we zo dol op haar zijn, is natuurlijk haar schier onuitputtelijke hoeveelheid tulbanden, sprookjesjurken in snoepjeskleuren en de inhoud van een halve diamantmijn, die volgens haar onder day wear valt.

Elegante matriarch

Mozah bint Nasser Al Missned is de tweede van de drie echtgenotes van sheik Hamad bin Khalifa, de voormalig Emir van Qatar. Die zich een zeer modern vorst toonde door in 2013 Beatrix’ voorbeeld te volgen (‘To pull a Beatrix’ heet dat tegenwoordig in die kringen) en óók af te treden om de nieuwe generatie een kans te geven. Sociologe Mozah is sinds 1977 met hem getrouwd, het stel heeft zeven kinderen: vijf zonen en twee dochters. Hun oudste zoon Tamin is de huidige Emir van Qatar.

Koninklijk zelfverzekerd

Amsterdam 2013 © Getty Images Amsterdam 2013 © Getty Images

In tegenstelling tot de meeste andere vrouwen van vorsten in de regio van het Midden-Oosten is Mozah altijd een zeer zichtbare vorstin geweest. Niet alleen door de indrukwekkende hoeveelheid mascara en kohl die ze dagelijks meetorst (Hare Hoogheid loves a smokey eye!), maar ook als hoofd van talloze commissies om de ambities van vrouwen, kinderen en onderwijs te stimuleren. En als gast op Europese royal weddings en bijvoorbeeld de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Waar ze zo koninklijk zelfverzekerd over de rode loper schreed dat menig kroonprinses (we hebben het over jou, Mary!) er lichtelijk ongerust van begon te kijken.

Haute stijlicoon

 

Mozah’s grote kracht is ‘soft power’: één en al staal, verpakt in zijde, goudbrokaat en satijn. Haar look – lang, statig, kuis en duizelingwekkend duur – heeft van haar een stijlicoon gemaakt Veel van haar kleding laat ze door haar eigen team ontwerpen, maar ze laat soms ook haute couture uit Parijs aanpassen aan de zeden van Qatar. Haar smaak is naar eigen zeggen “Beautiful”, wat zoveel wil zeggen dat ze alles onder Dior te Primark voor woorden vindt. Nu nog even over haar geheim: fabulous ladies zoals Sheikha Mozah doen uiteraard niet aan zoiets beperkends als leeftijd, maar ze is vandaag toch echt jarig. Iets met een 5 en een 6. Je hebt het niet van ons.

Laatste nieuws

Zie ook