Welke prinses is een échte keukenprinses?

Ook grappig: als de beveiliging besmuikt bezorgpizza’s komt afgeven.

Je zou denken dat een royal alleen maar hoeft aan te schuiven als ze een beetje trekkerig is. Maar das war einmal. Een moderne prinses duikt zelf de keuken in (of belt naar de plaatselijke pizzeria).

Kroonprinses Victoria’s relatie met eten was jarenlang buitengewoon gespannen; ze leed aan anorexia. Tegenwoordig staat ze er gezonder en relaxter in, maar de waarheid is dat ze niet eens weet hoe de magnetron werkt in Paleis Haga: het is prins Daniel die wel eens kookt – pasta carbonara, anyone? Zelf bakt ze hooguit koekjes met de kinderen.

Victoria en Daniel gaan, al dan niet in gezelschap van de kinderen of vrienden, graag uit eten. Afgaand op de restaurants die ze reserveren, gaat hun voorkeur uit naar Italiaans en Zweeds, en hebben ze minder vaak trek in curry’s en Aziatische hapjes. Ook grappig: als de beveiliging besmuikt bezorgpizza’s komt afgeven.

Prinses Beatrix’ talenten in de keuken zijn zeer beperkt, maar ze kan wél pannenkoeken bakken voor de kleinkinderen. Aan Europese hoven stond (en staat) ze bekend als de makkelijkste eter ooit: geen speciale eisen, ze eet wat de pot schaft, al kan ze wel een goed glas wijn waarderen. Ook thuis kiest ze voor maaltijden met weinig gedoe – ze is vooral een snelle eter die ook haar gezelschap dwingt tot dooreten.

Koningin Mathilde heeft lang genoeg op zichzelf gewoond om aardig te kunnen koken, maar tegenwoordig vertrouwt ze volledig op de staf in de keuken van het Lakense paleis. Zelf koken doet ze alleen nog op vakantie en dan kun je koning Filip ook gewoon naar de bakker zien lopen voor een stokbrood

Leuk aan Filip en Mathilde is dat ze graag wandelen en fietsen en dat ze dan gewoon pauzeren op een terras. Het gebeurde dit jaar in Merchtem, waar ze een pastagerecht aten dat ze wegspoelden met water. “Ze waren supervriendelijk en beleefd,” aldus Dirk Bollens van brasserie Buitenhof. “De koning vroeg me of ik het niet moeilijk heb gehad tijdens de coronacrisis. Hij leek me oprecht heel bezorgd.”

Koningin Máxima geeft ruiterlijk toe: “Ik kook helaas weinig. Soms een pasta voor de kinderen, een salade, barbecueën. Iemand anders kookt voor ons. Dat is heel handig. We warmen dus heel vaak op.” De huidige voedselverstrekker van de Oranjes is meesterkok WillemPieter van Dreumel.

Dit bericht bekijken op Instagram

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” – Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept  #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

De Instagrampost waarin ze voordeed hoe je alfajores (haar lievelingskoekjes, met dulce de leche) maakte, was meteen de meest gelikete Koninklijk Huis-post ooit. Heel royal: het deeg kneden met haar diamanten ringen om. Dan ben je écht een keukenprinses!

De meest beklagenswaardige royal kok was die van prinses Margaret, die eigenlijk alleen voor de kinderen kookte. De prinses ontbeet op bed, dronk om half een haar eerste wodka en liet zich dan naar Clarence House rijden voor een viergangenlunch met haar moeder. Hoewel er voor de kok wel wat eer te behalen viel aan Margarets diners en soirées was het eten zelf niet aan de prinses besteed: ze haalde haar calorieën bij voorkeur uit alcohol.

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws