Liefde & leed: 4x Britse royals nemen afstand van het koningshuis

De redenen lopen uiteen van heel romantisch tot extreem controversieel.

Lees ook

Het vertrek van Harry en Meghan uit het Britse koningshuis kwam als een grote schok, maar is eigenlijk niets nieuws. Al honderden jaren doen royals verplicht of vrijwillig afstand van hun taken als royal. We zetten een aantal opvallende verhalen hieronder op een rijtje.

De hertogin van Kent

Katharine Worsley, vrouw van de neef van koning Elizabeth (catchy), gaf haar leven als royal op om haar dromen na te jagen. In 2002 gaf haar man, prins Edward, haar zijn zegen om aan de slag te gaan als muzieklerares. Op de school waar ze aan de slag ging, stond ze bekend als mevrouw Kent, een lieve lerares die altijd net dat beetje extra deed om het beste uit haar leerlingen te halen.

Koning Edward VIII

Toen Edward VIII in 1936 op 41-jarige leeftijd koning van het Verenigd Koninkrijk werd, zorgde dit voor veel opschudding. Edward VIII had namelijk een relatie met de getrouwde Amerikaanse Wallis Simpson. In de zomer van datzelfde jaar werd duidelijk dat Edward met zijn minnares wilde trouwen, zodra haar scheiding rond was. Dit viel niet in goede aarde bij de Britse regering en het huwelijk werd dan ook niet goedgekeurd. Hierop besloot Edward afstand te doen van de troon. Hij legde zijn taken als koning neer in december, trouwde met Wallis en het stel leefde de rest van hun leven gelukkig in Frankrijk onder de titel ‘hertog en hertogin van Windsor’.

Edward & Wallis

Prins Frederick van York

Honderden jaren voordat prins Andrew zijn taken noodgedwongen moest neerleggen door het schandaal rondom Jeffrey Epstein, kreeg het Britse koningshuis ook al eens te maken met een groot schandaal. Prins Frederick ging op zijn 17e bij het leger en maakte daar al snel naam voor zichzelf. Hij werd benoemd tot Commander-in-Chief op het hoogtepunt van zijn carrière. Maar in 1809 was het zijn minnares Mary Clarke, die in een keer een einde aan zijn loopbaan in het leger wist te maken. Ze verklaarde tegenover het Britse parlement dat ze geld in ontvangst had genomen om soldaten in het leger te promoten tot hogere rangen. Volgens haar wist prins Frederick hier van. Twee jaar later werd echter duidelijk dat Mary Clarke met iemand anders had samengewerkt, waarop prins Frederick opnieuw tot Commander-in-Chief werd genoemd. Eind goed al goed.

Prinses Diana

In 1993, na haar scheiding van prins Charles, hield Diana een emotioneel pleidooi om haar privacy terug te krijgen. Ze kondigde aan een jaar van de radar te verdwijnen. Insiders meldden destijds dat Diana veel mentale problemen had door de druk van haar publieke bestaan en alles wat er zich in haar privéleven had afgespeeld. Een jaar later verscheen Diana stralend voor het eerst weer in het openbaar tijdens een fundraiser in Parijs. Helaas heeft ze haar nieuwe leven als wereldverbeteraar niet lang kunnen leven, omdat ze in 1997 om het leven kwam bij een tragisch ongeluk.

Bron: Hello Magazine | Beeld: BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook