Team Queen: dit is Angela Kelly, de kleedster (én rechterhand) van de Queen

De persoonlijke kleedster van The Firm heeft al een paar legendarische outfits op haar naam staan.

Dat Hare Majesteit op haar 94ste een stijlicoon is, is te danken aan Angela Kelly, de vrouw achter elke knoop, elke zoom en elke outfit van koningin Elizabeth.

De twee hebben een enorm goede band met elkaar. Maar ja, dat kan ook niet anders als je iemand dagelijks in heur royal onderbroek ziet.

Angela Kelly is de dochter van een Liverpoolse kraandrijver, die al bijna 25 jaar de belangrijkste adviseur en rechterhand van de Queen is op het gebied van kleding. Ze naaide als kind zelf kleren voor haar poppen, leerde zichzelf patroontekenen en had als twintiger de gave om zich leuk te kleden 'on a budget'.

De Queen nam Angela mee om front row te zitten tijdens Fashion Week. V.l.n.r.: Queen Elizabeth, Anna Wintour, Angela Kelly

In 1991 leerde Angela Betty Leek kennen, de kamenier van de Queen Mum, de moeder van de huidige koningin. Beide vrouwen waren onder de indruk van Angela, de Queen Mum liet haar weten dat er altijd een baan voor haar zou zijn op het paleis. Binnen een jaar werd Angela voorgesteld aan koningin Elizabeth, bij wie ze in 1994 in dienst trad.

Als de koningin tegen de staf van Windsor Castle 'I'm stepping out for a bit' zegt, betekent dit dat ze, met minimaal twee honden in haar kielzog, een kopje Darjeeling gaat drinken en even gaat bijkletsen bij Angela. Die in een eigen huisje op het terrein woont, als Personal Assistant, Advisor and Curator to the Queen (Jewellery, Insignia and Wardrobe). Wat vermoedelijk de mooiste functieomschrijving ooit is en een lintje opleverde. Hun relatie is overigens dan ook formeel: Angela noemt haar baas 'Your Majesty' of Ma'am' en de koningin noemt haar 'Angela'. Maar ze weten wel alles van elkaars familie, hun favoriete gespreksonderwerp.

Angela naait veel kleding zelf en is de drijvende kracht achter de felle kleuren waarin de supersenior vaak schittert. Daarnaast koopt ze in overleg kleding in, waarbij Stewart Parvin een favoriet is. Kelly maakt die kleding vervolgens volmaakt op maat. Ze is niet alleen de kleedster van De Queen, ze helpt ook andere leden van de Windsors. Zo maakte ze de nieuwe doopjurk waarin George en Charlotte zijn gedoopt. Adviseerde hertogin Kate een loodveter in haar zomen te laten naaien om haar vele Marilyn Monroe-momentjes tegen te gaan. Heeft hoogstpersoonlijk de royal dresscode uitgelegd aan Meghan Markle. En heeft al vele malen op het laatste moment hertogin Camilla gered, die grossiert in winkelhaken en afgevallen knopen.

Maar prioriteit is toch de Queen te laten schitteren. En op de kleintjes te letten, want daar houdt haar zeer zuinige baas van. Soms koopt Angela gewoon knopen voor de Queen op de markt. “Ik heb een eenvoudige afkomst en ik hoop eenvoudig te blijven,” zegt Angela. “En ik hoop samen met de Queen oud te mogen worden, want dit is de baan van mijn dromen.”

Bron: People, Vorsten, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws