‘Te weinig royals om de taken van Harry en Meghan over te nemen’

Toch lijkt het erop dat de Queen állang haar mogelijke kandidaten in gedachten heeft.

Lees ook

Nu Britse prins Harry en Meghan Markle, in overleg met de Queen, hebben besloten niet terug te keren als royals, stuit het Koninklijk Huis op een nieuw probleem.

Met het officiële bericht dat H&M hun taken als senior royals neerleggen, komt ook het besluit om een paar beschermheer- of vrouwschappen te schrappen. Zo verloor Harry zijn militaire eretitels en Meghan haar National Theatre patronage. Toch gaan deze afgeschoten beschermheerschappen niet meteen naar de andere werkende royals, bijvoorbeeld naar hertogin Kate of gravin Sophie. “Daarvoor zouden te weinig nog werkende royals zijn”, zeggen experts tegen The Times.

Voormalig perswoordvoerder van Buckingham Palace Dickie Arbiter stelt dat het hof weinig keuzes heeft nu Harry en Meghan definitief vertrokken zijn. Als voorbeeld noemt hij Harry’s beschermheerschap van de Rugby Football Union en Rugby Football League. Prins William en prinses Anne vervullen al andere taken voor respectievelijk de Welshe en Schotse rugbybond en prins Andrew is uitgesloten vanwege zijn banden met Jeffrey Epstein. Arbiter zegt dat het daarom goed mogelijk is dat sommige beschermheerschappen voorlopig niet opgevuld worden. Toch lijkt het erop dat de Queen állang haar mogelijke kandidaten in gedachten heeft.

“Toen het duidelijk werd dat de hertog en hertogin van Sussex niet van plan waren terug te keren en deel uit te maken van The Firm, nam de koningin al lang geleden een besluit over haar favoriete kandidaten voor de rollen die ze vanaf nu moet vullen”, vertelt een bron dichtbij Buckingham Palace.

De bekendste titel die voor het oprapen ligt is Harry's positie als Kapitein-generaal van de Royal Marines, die hij in 2017 op zich nam. Alle pijlen worden gericht op prinses Anne, de enige dochter van de Queen. Zij is met haar rol als hoofdcommandant voor vrouwen van de Royal Navy geen onbekende in militaire aangelegenheden en heeft er dus pap van gegeten. Ook staat de prinses erom bekend 'de hardwerkende royal' te zijn, zo werkt ze werkbezoek na werkbezoek af. Dus zou het toevoegen van deze patronage een eitje zijn voor de 70-jarige prinses.

De koningin heeft naar verluidt ook een vervanger gevonden voor Meghans werkzaamheden. De hertogin van Sussex werd in januari 2019 benoemd tot beschermvrouwe van het Nationaal Theater, een rol die voorheen al 45 jaar door Hare Majesteit werd bekleed. De positie wordt waarschijnlijk overgedragen aan prins Edward, de jongste zoon van de koningin. Koninklijke experts zijn van mening dat de graaf van Wessex, die ook beschermheer is van het National Youth Theatre, de perfecte cv heeft om zijn taken te vervullen. Na jaren in televisie en theater te hebben gewerkt, zou de enthousiaste kunstliefhebber een schat aan kennis en ervaring kunnen inbrengen in de belangrijke rol.

Bron: The Times, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook