Zó herken je dat je in de overgang bent

Hierom is het niet altijd duidelijk wanneer de overgang van start is gegaan.

Voor sommige vrouwen is het duidelijk wanneer de overgang begint, maar voor de meeste vrouwen is het moeilijk te voorspellen.

Goed om te weten: de overgang zelf is een geleidelijk proces, het gebeurt niet zo op de een op andere dag. Gemiddeld duurt het zo'n zeven tot tien jaar. Gedurende deze periode ga je door verschillende fases met verschillende symptomen. De eerste symptomen zijn meestal onderdeel van de pre-menopauze, de periode vóór je laatste menstruatie. We zetten de meest voorkomende (eerste) symptomen op een rij.

Je menstruatie verandert

Een van de eerste dingen waaraan je kunt merken of je in de overgang bent, is je menstruatie. Als je niet aan de pil bent, zul je ondervinden dat je menstruatie begint te veranderen. De ongesteldheid komt eerst korter achter elkaar en wordt vaak heftiger, tot ‘ie steeds langer uitblijft, onregelmatiger wordt en vervolgens helemaal verdwijnt. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, kunnen we spreken van de menopauze.

Opvliegers

Plots krijg je een warm gevoel, een zweetaanval incluis en een ietwat rood gezicht, ja hoor, een opvlieger has arrived. Je opvliegers worden het meest genoemd als kenmerkende symptomen van de overgang. Wat overigens niet gek is, want maar liefst 80 procent van de vrouwen in de overgang heeft er last van. Hoe ontstaan deze opvliegers? Dit komt doordat je hormoonhuishouding tijdens de overgang ontregeld is, en die je temperatuur daarin meeneemt. Deze plotselinge ‘warmte-aanvallen’ zijn volkomen onschuldig en horen nu eenmaal bij de overgang. Tip: probeer meerdere laagjes kleding (liefs van katoen, want #transpireren) te dragen die je tijdens zo'n 'aanval' gemakkelijk en snel kunt uittrekken.

Gewichtstoename

Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel, wat gewichtstoename tot gevolg kan hebben. Voor veel vrouwen is dit een vervelende bijkomstigheid van de menopauze.

Nachtelijk transpireren

Gedurende de dag zul je merken dat je sneller begint te transpireren tijdens de opvliegers, maar ook 's nachts kan het gebeuren dat je zwetend wakker wordt. Omdat ook (of soms zelfs vooral) tijdens de nachtelijke uren je hormonen flink uit balans zijn, kan je temperatuur ook flink stijgen. Dit nachtelijk transpireren kan vervelende gevolgen hebben, zoals slapeloosheid, vermoeidheid en huidirritatie.

Vaginale droogheid

Door het zakken van het oestrogeengehalte en de vermindering van doorbloeding in de geslachtsorganen kan het zijn dat je last kunt krijgen van vaginale droogheid. Je kunt daardoor last hebben van een droge, gevoelige vagina en urinebuis. Ook je vagina maakt verschillende veranderingen mee rondom de menopauze. De huid en slijmvliezen in en rondom je vagina worden dunner en minder rekbaar.

Stemmingswisselingen

We kunnen dus wel stellen, lichamelijk maak je dus heel wat mee, maar daar blijft het niet bij. De overgang kan ook op je gemoedstoestand en stemming flink wat effect hebben. Zo kun je, vooral in de eerste periode, last krijgen van stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door een verandering in je hormoonspiegel, waarbij schommelingen plaatsvinden in je oestrogeen- en progesteronlevels. Door deze schommelingen vindt ook een verschuiving in het serotonineniveau (ook wel het geluksstofje genoemd) in je hersenen plaats. Daardoor kunnen depressieve gevoelens en dus ook stemmingswisselingen de overhand krijgen.

Andere symptomen?

Behalve bovenstaande veelvoorkomende symptomen zijn er ook andere klachten die weleens voorkomen bij de overgang. Ze hangen niet per se duidelijk samen met de veranderingen van hormonen, en worden door medici daarom ‘niet-typische overgangsklachten’ genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hartkloppingen, verstopping, gewrichtsklachten, slapeloosheid en hoofdpijn. Als je veel last hebt van dit soort symptomen tijdens de overgang kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts.

Bron: Woman’s Health Magazine | Beeld: iStock

Laatste nieuws