Van overheerlijke pannenkoeken en toppings voor je kwark of smoothiebowl tot salades en winterse thee - er zijn een aantal verborgen parels die je op allerlei manieren kunt verwerken in je dieet. Deze zes superfoods zijn niet alleen voedzaam, maar ook ontzettend lekker!
Glutenvrij oergraan
Teff, een oeroud graan uit Ethiopië, wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn voedzame eigenschappen. Het is rijk aan vezels, calcium en ijzer. Bovendien is het glutenvrij! Gebruik teffmeel om heerlijke pannenkoeken of crackers te maken, of kook de korrels als een voedzaam alternatief voor rijst. Deze superfood ondersteunt je botgezondheid dankzij de calcium, bevordert een gezonde spijsvertering door het hoge vezelgehalte en zorgt voor stabiele energie door langzame koolhydraten. Klinkt goed, non?
Groen goud
Moringa, ook wel de 'wonderboom' genoemd, is een bladgroente die vol zit met vitamines zoals A, C en E, antioxidanten en essentiële mineralen. Je kunt moringa-poeder toevoegen aan je smoothie of thee voor een flinke energieboost, maar ook aan je baksels! Het blaadje versterkt je immuunsysteem, is goed voor je huid - hallo antioxidanten! - en helpt ontstekingen in je lichaam verminderen. Dat kunnen we goed gebruiken tijdens de koude wintermaanden!
De nieuwe quinoa
Een andere, glutenvrije graansoort vol met antioxidanten, eiwitten en vezels is Sorghum. Het heeft een nootachtige smaak en is ideaal als basis voor salades of warme gerechten, net zoals quinoa. Het is een lekker alternatief voor rijst en je kunt sorghummeel prima gebruiken in je pannenkoeken of cupcakes. Sorghum kan je cholesterolgehalte verlagen, is goed voor je hart en helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het proberen waard, als je het ons vraagt.
Vergeten bladgroen
Vaak wordt waterkers overschaduwd door spinazie en boerenkool. Zonde, want het is een verborgen juweeltje. Dit pittige bladgroen is namelijk een van de meest voedzame groenten ter wereld. Maak er een frisse salade van of voeg het toe aan een soep of smoothie! Het resultaat? Sterke botten, een ontgift lijf en een maaltijd vol goede antioxidanten die veroudering tegengaan.
Rijk aan vitamine C
Camu Camu is een bes uit de Amazone en één van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C. Voeg een theelepel camu camu-poeder toe aan je smoothie of yoghurt en geef je immuunsysteem een flinke boost. Bovendien stimuleert de bes collageenproductie: hallo stralend huidje!
Uit de zee
Zeewier is meer dan alleen een sushi-wrap! Het zit boordevol jodium, ijzer (ideaal voor mensen met bloedarmoede), omega-3-vetzuren en vezels, wat onder andere zorgt voor een gezonde schildklierfunctie. Yvette van Boven kan je er alles over vertellen! Probeer het eens in de vorm van een wakame-salade of eet gedroogde nori als gezonde snack.
Met deze minder bekende superfoods maak je niet alleen indruk in de keuken, maar geef je ook je gezondheid een flinke oppepper! En dat is geen straf, met al deze heerlijke ingrediënten. Klinkt goed, toch?
- @Jeremy.Leonard.Hansen, @yvettevanboven, Foodies, bewustleven, Spiruella, Manners
- Adobe Stock