Glamour met een knipoog

Yvette van Boven geeft een kijkje in de koninklijke keuken

Als gast van de koning en koningin tijdens de uitblinkerslunch raakt Yvette van Boven nieuwsgierig. Wie zijn er verantwoordelijk voor al dit soort ontvangsten? Hoe gaat het er in de keukens aan toe? Hoe wordt bepaald wat er geserveerd wordt? Ze vond antwoorden tijdens de opnames van haar haar nieuwe programma waarin ze meekookt aan een staatsbanket.

Yvette van Boven in de koninklijke keuken

In het nieuwe programma Oranje van Boven - de keukens van de koning kijkt Yvette van Boven als 'stagiaire' mee. Ze maakt kennis met de medewerkers, tradities en gebruiken, livreien van de lakeien, majestueuze boeketten, koninklijk tafeldekken én serveren vanaf schaal. Een glamoureus staatsbanket mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Gerechten van de Oranjes

Van staatsbanketten tot uitblinkerslunches, van hartige hapjes bij de Appeltjes van Oranje tot madeleines bij de koffie met Europarlementariërs - jaarlijks vinden er meer dan tweehonderd ontvangsten plaats op Paleis Noordeinde. Yvette heeft als echte foodie natuurlijk grote belangstelling voor de receptuur van de koninklijke keukens en duikt in de gerechten uit de geschiedenis van de Oranjes. Tja, daar zouden wij natuurlijk ook wel wat meer over willen weten!

Een onvergetelijke ervaring

Yvette is (culinair) schrijver, kok, illustrator, grafisch vormgever en tv- en podcastpresentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken, zoals Home Made, Home Sweet Home, Home Made Basics en Van Boven In Het Wild. Niet gek dus, dat zij nieuwsgierig is naar al het lekkers achter de paleisdeuren.

"De vele dagen die ik mocht meedraaien bij zo’n geoliede machine als het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis blijven me altijd bij. Ik leerde het team kennen als een grote familie: die hard werkt, alles tot in de puntjes verzorgt en verschrikkelijk collegiaal en vrolijk is", vertelt Yvette. "Ik ben er erg trots op dat ik van dit team heel even deel heb mogen uitmaken en mis ze nog elke dag, ze waren namelijk ook een beetje m'n eigen familie geworden." Awh!

Gerechten uit 1879

Wat we van het programma kunnen verwachten? Lekkere trek! In de eerste aflevering maakt Yvette haar debuut in de hofkeuken. De zilverbewaarder en zilvermeester leren Yvette op Paleis Noordeinde alles over koninklijk tafelen met museumstukken, de Hofmaarschalk introduceert haar in de wereld van tafelschikking en samen met de eerste kok kookt ze een gerecht van een menu uit 1879 dat op een heel bijzonder moment in het leven van koningin Emma geserveerd werd.

Ben je, net als Yvette, nieuwsgierig geworden naar al het lekkers in het Koninklijk Paleis? De eerste aflevering van Oranje van Boven - de keukens van de koning is zaterdag 23 november om 19.15 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. Nog heel even wachten, dus!

Entertainment
  • AVROTROS
  • Jannes Drop, Oof Verschuren