Beyoncé koos voor een vegan dieet om zich voor te bereiden op haar iconische performance op Coachella - enkele maanden na de geboorte van tweeling Rumi en Sir. Want ze woog 175 pond en wilde weer strak in haar showpakjes op het podium staan.
Geen brood, suiker, koolhydraten, zuivel, vlees, vis of alcohol dus, besloot ze. En in plaats van de aanbevolen 22 dagen ging ze voor 44. Plus enkele uren sporten en repeteren per dag. Zover willen wij niet gaan – vooral het sporten en geen alcohol - maar haar 22 dagen vegan challenge schijnt echt te werken. Want het duurt 21 dagen om een gewoonte of eetpatroon te veranderen. Vanaf 22 dagen is dat dus je nieuwe normaal. Om je een eindje op weg te helpen beantwoorden wij drie vragen over vegan eten.
Is het duurder?
Dat is afhankelijk van wat je eet. En vooral ook van hoe je shopt. Als je dagelijks twee grote smoothies wilt maken met vers fruit, kun je kiezen tussen de LIDL en de groentejuwelier... Dat dat nogal scheelt in prijs, moge duidelijk zijn. Haver – of oats, zoals de millennials zeggen – kost drie keer niks. En daar kun je heel lekkere pannenkoekjes mee maken. Als budget een dingetje is, check dan op YouTube het kanaal van Vegan Fittie, die voor minder dan tien euro haar weekboodschappen haalt bij Albert Heijn.
Is het beter voor het milieu?
Je zou denken van wel, maar dat ligt ook aan welke producten je kiest. Koeien zijn verantwoordelijk voor vijf procent van de CO2-uitstoot op aarde. Door minder rundvlees te eten, dragen we bij aan een beter milieu. Maar niet als we in plaats van vlees massaal avocado’s verorberen; in Nederland is dat wel 40 miljoen kilo per jaar. Het kost 2.000 liter water om een kilo avocado’s te telen, versus 400 liter voor een kilo tomaten. En die tomaatjes groeien gewoon in het Westland, terwijl avocado’s vanuit Mexico worden ingevlogen. Nu zijn wij als guacamole-liefhebbers absoluut geen avocado shamers, maar ‘beter voor het milieu’ is alleen een echt argument als je zo veel mogelijk lokaal en seizoensgebonden eet. Gelukkig is dat in de Hollandsche zomer heel smakelijk.
Is het gezonder?
Tja, dat hangt er helemaal vanaf wat je eet. Toen een van de Beau Monde’s vegan ging, regende het vragen: “Maar hoe zit het dan met je vitamine B12?” Saillant detail is dat de grootste scepticus zelf bijna dagelijks minstens vier frikandellen met truffelmayonaise wegtikt. Het antwoord is dus vrij eenvoudig: plant-based eten kan gezonder voor je zijn, mits je afwisselend genoeg eet en naar je lichaam luistert. Zoals voor elk patroon geldt, eigenlijk.
- Agnes Hofman
- iStock